Фото без опису

Володимир Івасюк… Сонце його життя зійшло 4 березня 1949 року в мальовничому буковинському краї, наповненому запахом пахучих смерек, що своїм верховіттям торкаються синього неба, духмяних гірських трав і розкішних квітів на схилах кришталевих потоків, а над Прутом і Черемошем торжествують музи. Раділа буковинська земля і гомоніли сиві Карпатські гори, вітаючи народження свого співця.

Івасюкова музика створена від серця, від любові до життя, до людей, до матері, до Батьківщини. Вона така довірлива і щира, природна і справжня стукає у двері кожної української родини.

… Був місяць травень. Квітучий травень 1971 року. Ще невідомий на той час молодий композитор написав свою першу пісню "Червона рута". Через тиждень її співала вся Україна, а незабаром ця чарівна мелодія лунала по всьому світу.

Народжувалися нові пісні Івасюка: "Балада про дві скрипки", "Пісня буде поміж нас", "Стожари", "Два перстені", "Мальви", "Лиш раз цвіте любов", "Жовтий лист", "Водограй"... Вони, немов птахи, що відчули силу крил, здіймалися з гнізда і летіли у світ, а їх кришталеві звуки злітали до самого неба.

… Був місяць травень. Українська земля, вмита теплим весняним дощем, одягала свої найновіші і найрозкішніші шати. Та несподівано всю Україну, весь світ облетіла чорна звістка, що пекучим болем розривала груди, - не стало молодого талановитого поета і композитора – Володимира Івасюка. І почорніло українське небо, замовкли сині Карпати, сумом оповилися смерекові ліси, сутінки вкрили гірські стежини, зів’яла на високій полонині червона рута, навіки замовкла співуча струна Генія - і заридала уся Україна…

Як мало прожито, як багато не сказано. Володимир Івасюк прожив лише 30 років, проте встиг написати 107 пісень, 53 інструментальні твори, створив музику до кількох спектаклів. Окрім цього, він професійний медик, скрипаль, чудово грав на фортепіано, віолончелі, гітарі, майстерно виконував свої пісні. А також захоплювався живописом. І, що стало вирішальним у його долі, надто любив Україну.

В Ланчинській міській бібліотеці для дорослих відбувся вечір пам’яті "Недоспівана пісня Володимира Івасюка", приуроченого 75-річчю від дня народження. Протягом заходу присутні насолоджувалися піснями ”Червона рута”, ”Водограй”, ”Я піду в далекі гори”, ”У долі своя весна”, ”Балаба про мальви”, автором яких є Володимир Івасюк. А також слайд-шоу про Івасюка "Біографія. Цікаві факти". Директор КЗК «Центр культури і дозвілля» Оксана Гасько виконала пісню «Водограй». Активна користувачка бібліотеки Наталія Яремин прочитала вірш Марії Яновської ”Стежина до серця”, присвячений світлій пам’яті славетного композитора, поета, художника, патріота. Провідний методист КЗК Марія Попович розповіла, що у лютому-березні 2022 року, в час коли Незалежність України трималася на соломині, щодня довкола відбувалося жахлива трагедія, раптом виникає пісня – пісня Івасюка, яка давала надію, що так потребували в той час, час початку війни.

У кінці заходу всі присутні заспівали відому на увесь світ ”Червону руту”.

Яка б нас не гнітила скрута,

Та виживе наш рідний край,

Бо в нім цвіте ЧЕРВОНА РУТА

І грає в горах ВОДОГРАЙ!