«ДОБРО на РІЗДВО»

Різдво — це час добрих справ. Давайте ділитися добром з українськими військовими!

«Незламна мужність поколінь»

      26 листопада 2023 року в Ланчинській селищній територіальній громаді Надвірнянського району (голова – Надія Данилюк), відбулася обласна мистецько-патріотична акція «Незламна мужність поколінь». Вона проходила у затишному клубі с. Добротів (завідувач – Василь Бакота). Гостей акції зустрічали з хлібом і сіллю Марічка Мельничук читачка 6-в класу Ланчинського ліцею, троїсті музики. У фоє експонувалася виставка майстрів декоративно-вжиткового мистецтва, місцевих художників, книжок місцевих письменників та поетів (Лілії Стадник, Дениса Шелевейстра, Олександри Дем’янчук, Яреми Оленюка, Ярослави Оленюк, Василя Андрушка, Михайла Янко, Марії Яновської, Юрія Шкрумеляка), до якої долучилася  Ланчинська міська бібліотека для дітей.  В тісній співпраці з класним керівником Андрієм Марчаком і читачами 9-б класу Ланчинського ліцею  підготували  композицію "Ми пам'ятати завжди їх повинні". З смутком в душі діти декламували поезію вчительки Любові Голіней (Ланчинська гімназія) присвячену героям односельчанам, які віддали своє життя за свободу і вільну Україну в боротьбі з російським окупантом.  Марійка Мельничук щиро від серця читала вірш Марії Яновської "Прокинься, світе!". Майстрині: Вікторія Богатова, Марії Петрочко, Тетяна Данило представлені на виставці роботи продавали та долучилися до збору коштів для військових. Тут же облаштовано ярмарку – продаж смаколиків місцевих майстринь. Зібрані під час проведення акції кошти (36 676 грн. та 10 злотих ) будуть передані на підтримку ЗСУ.

"Збір коштів для ЗСУ"

     Сьогодні кожен з нас прагне бути корисним і допомагати ЗСУ, щоб бодай на крок наблизитися до Перемоги. Під керівництвом Наталії Яремин провідного бібліотекаря читачі 7-б класу Ланчинського ліцею створили ініціативну групу і виявили бажання долучитися до збору коштів на дрон для 76 батальйону 102 бригади ТРО. Зібрана сума коштів - 8310 грн. Сердечно дякую: Дем‘янчук Дарії, Микитишин Ользі, Тарновецькій Ользі, Вибранській Вероніці, Жупник Софії, Стефанців Ангеліні, Іванюк Марії, Мельник Аліні за допомогу і підтримку воїнам, висловлюю Вам свою повагу і вдячність за небайдужість та доброту.  Ще раз, висловлюю подяку за кожну гривню всім учням, хто долучився до цієі потрібноі справи. 

«Заряджені гідністю та жагою до свободи…»

 21 листопада ми знову і знову згадуємо тих, хто підняв стяг боротьби за нашу свободу під час Революції Гідності. «Заряджені гідністю та жагою до свободи…» під таким гаслом в книгозбірні за участі учнів 9-х класів ( вчитель історії Юрій Гринів) Ланчинськоі гімназіі відбулася історична година. Від ведучих: Наталіі Яремин, провідного бібліотекаря і директора КЗК «Центр культури і дозвілля» Оксани Гасько читачі дізнались про реальні подіі, які відбувалися на Майдані листопада 2013 - лютого 2014 року. Поетичні рядки сплетені у патріотичну мозаїку звучали у власному виконанні  поетеси -  Маріі Яновської. Діти з задоволенням слухали спогади вчителя Юрія Гриніва учасника тогочасних історичних подій на Майдані, переглянули відеоролик « День Гідності та Свободи». Захід завершився хвилиною мовчання і створенням серця єднання із лампадок в пам’ять про героїв біля пам'ятника Небесної Сотні.

"Чарівний світ книги"

     «Читання - ось найкраще навчання» - стверджує народна мудрість. Книга - мудрий друг і порадник. В ній зібрана мудрість усього людства, яка передавалася із покоління в покоління і дійшла до наших днів. Саме про книгу йшла мова під час екскурсії.

"Мандрівка у країну Писемності"

      Щорічно, починаючи з 2014-го року, 9 листопада за старим календарем, за новим 27 жовтня в Україні відзначають День української писемності та мови. Цього ж дня ми вшановуємо пам'ять святого Преподобного Нестора-Літописця – основоположника письмової української мови. З цієї нагоди для користувачів, учнів 8-а класу Ланчинської гімназії в тісній співпраці провідний бібліотекар Н. Яремин і вчителька української мови і літератури Тетяна Іванюк провели «Мандрівку в країну Писемності». В рамках свята відбулася  імідж- зустріч з Марією Яновською, місцевою поетесою і членкинею літстудії ГО «Бистрінь». Цікавий пізнавальний екскурс відеофільму «Цікаві факти про українську мову» плавно перейшов у літературну «Мовознавчу вікторину». Діти  вправно відповідали на запитання та вміло склали власноруч зроблене виноградне   гроно з цікавих фактів про рідну мову.   доторкнулися до  історії  української писемної мови від Нестора Літописця до сьогодення. В бібліотеці розгорнули книжкову викладку літератури " Українська мова - пісня мого серця". 

"Знання у книгах, книги - у бібліотеці"

      30 вересня в Україні відзначають Всеукраїнський день бібліотек. Сама назва - Всеукраїнський свідчить, що це свято не тільки професійне, а загальнонародне, адже саме через бібліотеки читачі отримують доступ до книги і знань. Напередодні свята спільними зусиллями з класоводом 4-а класу Надією Іваночко Ланчинськоі гімназії провели бібліоквест. Читачі ознайомились з історією бібліотеки, переглянули відеофільм. Діти взяли активну участь у творчій вікторині, хвилинці поезіі присвячених книзі і показали гарну ерудованість. Наші читайлики отримали не тільки насолоду від ознайомлення з новою літературою, а й зробили фотосесію. Провідний  бібліотекар Наталія     Яремин закликала користувачів більше читати і поринати у чарівний та пізнавальний світ книги.