Творча зустріч "Від почуттів глибоких лине слово"

  З найвищої вершини Карпат - Говерли бере свій початок грайливий Прут. На його високих і крутих берегах розташоване селище Ланчин. Славетна земля зростила чимало талановитих митців і вчених. Серед них і Марія Яновська, автор поетичних збірок "Квіти любові", "Не забувай", "Стежина до щастя". Її поетичні твори друкувалися в районних газетах "Народна Воля", "Яремчанський вісник", всеукраїнській літературно - художній газеті "Гарний настрій". Співавтор літературних альманахів "Я дякую тобі", "Думки романтика", "Колиска роду", "З Україною в серці", "Гармонія", "Душа автора", літературно - художнього видання "Різдво приходить зі снігом". Член літературної студії "Бистрінь" ім. Нестора Чира. Співпрацює з композитором Миколою Ведмедерою. На її тексти написано тридцять три пісні.

Свято "Єдина і свята пречиста діва мова"

           Мова – це Божий дар, це диво, що має лиш Людина, це найбільший скарб, відзеркалення душі народу в його мові, пісні, смутку і радості. 21 лютого з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови в Ланчинській гімназії відбулося свято "Єдина і свята пречиста діва мова". Учні мали можливість усвідомити, що важливим обов’язком кожного українця є збереження своєї української національної мови, цінування, повага та уміння володіти рідним словом. Діти захоплено вели діалог про долю рідної мови, людей, які возвеличували її у світі. Про необхідність послуговуватися багатствами української мови у повсякденному житті зауважив у своєму виступі директор гімназії Михайло Петруняк, завуч Ліля Щербатюк, спеціаліст відділу освіти Наталія Балабан. Особлива подяка поетесі нашого селища Марії Яновській, яка своїм поетичним словом торкнулася дитячих душ, сколихнула теплі спогади у дітей та дорослих. Наталія Яремин завідувач міської бібліотеки для дітей привітала учасників свята і наголосила, що учні гімназії є активними читачами бібліотеки, вони дуже талановиті і творчі. Восьмикласниця  Аліна Бойчук, зайняла ІІ-ге місце у Всеукраїнському конкурсі "Батьківщина  в серці назавжди". Широка та різноманітна тематика творчості юної поетеси. ЇЇ поезія утверджує національну ідею, людяність, високу моральність. Наталія Михайлівна вручила грамоту від Всеукраїнського журналу  "Дзвіночок", привітала  і передала найкращі побажання від редактора  Лесі Диркавець.          Дякую організатору свята вчителю Ганні Голіней, Ользі Пнявчук та учням 5-А, 7-А, 8-А класів за участь у масовому заході. Сьогоднішній день ми присвятили її величності УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ, щоб ще раз підкреслити, що мова, якою ми користуємось повсякденно є справжнім дивом, великим і прекрасним.

"В нашій пам'яті вони залишились назавжди"

        У ці лютневі дні Україна сумує, вшановуючи Героїв Небесної сотні, розстріляних на Майдані під час Революції Гідності. Саме з 18 по 20 лютого п'ять років тому сталися найтрагічніші  події, які сколихнули не тільки Україну, а цілий світ. 

Майстер-клас "Мрійливі почуття в маленькому сердечку"

 День святого Валентина - свято романтики, сюрпризів, свято, коли люди  висловлюють свої почуття один одному. В Ланчинській міській бібліотеці для дітей відбулось засідання клубу "Хобіляндія". Наталія Яремин розповіла про історію походження свята, легенду про священника Валентина. Пройшов "на ура"  майстер-клас з виготовленя валентинок в техніці паперопластики, який провела вчителька Ланчинської гімназії, керівник клубу "Хобіляндія" Ірина Сенчук. На підготовлених шаблонах у формі сердечок діти проявили свою фантазію і майстерність: прикрашали свої вироби намистинками і квітками, виготовляли і клеїли бантики. Використовували усі можливі підручні матеріали: кружево, стрічки, спажки, клей.  Було весело і гамірно, усі учасники старались, кожна робота відрізнялась одна від одної і була неповторною, бо в неї вкладена часточка чистої дитячої душі, любові та щирості. Цікаво і змістовно пройшла вікторина "Ситуація", яку підготували бібліотекарі, учні з впевненістю відповідали на запитання.

Бандерівські читання " Степан Бандера - за волю України"

Степан Бандера - герой хх століття, людина - легенда у літописі історії українського народу, настав час піднести його ім'я по всій вільній Україні. З нагоди 110-ої річниці з дня народження славетного українця і 90-річчя створення ОУН в Ланчинській міській бібліотеці для дітей провели Бандерівські читання "Степан Бандера - борець за волю України".         Наталія Яремин завідувач бібліотекою ознайомила присутніх з життєвим шляхом людини, яка мала у собі найкращі чесноти Української нації. Степан Бандера ще за життя став символом високої ідейності та жертовної боротьби за національне визволення України. Він став символом, що й до сьогодні веде за собою.        Педагог Ірина Петрук і учні 9-а класу Ланчинського ліцею підготовили літературну композицію  присвячену незламному борцю за самостійну Україну.

Поетична година "Героїчний подвиг не канув в забуття"

Багато було великих історичних подій в Україні і подія, що займає окреме місце – чин українських крутянців, величчю героїзму і жертви назавжди залишаться в пам'яті нащадків. Вона закарбована в душі і серці українського народу і передаватиметься від батька до сина, з роду в рід, з покоління в покоління, як героїчний і патріотичний подвиг української молоді.       Щоб вшанувати і прославити подвиг молодих юнаків, які жертовно загинули в бою під Крутами в Ланчинській міській бібліотеці для дітей провели поетичну годину "Героїчний подвиг не канув в забуття".Бібліотекарі підготували екскурс в історичне минуле тогочасних подій. Учні 10-а класу Ланчинського ліцею поетичними рядками і хвилиною мовчання вшанували героїв, що стали єдиною обороною України, і сьогодні з небес дивляться на нас живих і утверджують віру, що вільна Україна вічна, як вічна пам'ять про героїв Крут.     Сучасні поети не байдужі  до історії України, редактор, член літстудії "Бистрінь" Мирослава Гордєєва-Мельник схвильовано та з тривогою в душі читала вірші "Не плачте, мамо...", "Такий був білий сніг". У щирих поглядах старшокласників відчувалося співчуття і захоплення, одностайність і готовність повторити самим подвиги ровесників.         Педагоги Ланчинського ліцею Іванна Сенчук і Леся Іваночко провели паралелі між подвигом героїв Крут та героями російсько-української війни, наголосивши про необхідність згуртованості та єдності українського народу.       Жертовна любов зародилася в серцях молодих людей, найкращих представників українського студенства. Україна пишається молодими Героями. Пам'ять про них і та велична слава за яку вони боролися - невмируща.

Тематичний вечір "Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг"

День Соборності України - 22 січня 1919 року  ввійшло до національного календаря як велике державне свято. Саме цього дня сто років тому на Софіївській площі у Києві урочисто проголосили Акт Злуки між Українською Народною Республікою і Західноукраїнською Народною Республікою, що символізувало незалежну, соборну Україну.

Майстер-клас "Всі візьмемося за руки, бо один ми рід"

  22 січня особливий день в історії України. 100 років тому Директорія  Української Народної Республіки проголосила Акт Злуки всіх українських земель в єдину Українську державу, і саме цей день прийнято відзначати як свято - День Соборності України.       Боротьба українського народу за соборність своїх земель - одна із важливих сторінок в історії України. З цієї нагоди в Ланчинській міській бібліотеці для дітей провели майстер-клас "Всі візьмемося за руки, бо один ми рід". Керівник гуртка, Ірина Сенчук запропонувала "хобіляндівцям" виготовити плакат до Дня Соборності. З натхненням і наполегливістю діти взялися до роботи. На великому ватмані паперу наклеїли  україночку, що символізує велику і неподільну Україну. Дівчатка з захопленням клеїли віночок та намистинки прикрашаючи образ. Хлопчики робили відбитки своїх рук на жовто-синьому папері і вирізали їх. Потім склали долоньки і створили рукостискання, що символізує єдність. На окремих смужках паперу написали регіони України: Галичина, Надніпрянщина, Полісся, Буковина, Слобожанщина, Поділля, Причорномор'я, Карпати і вклеїли у віночок дівчини-України. На плакаті зробили написи "Ми -єдині", "Ми - українці". Наталія Яремин, завідувач бібліотекою підготовила екскурс в історію про виникнення свята.

Фолькльорні посиденьки "Колядують зорі на Різдво"

Різдво...Це коли оселя наповнюється пахощами хвої і різнокольорові мерехтливі вогники сяють на ялинці. Дітвора з нетерпінням чекає намріяних подарунків, коли дорослі і малі поринають у казкову феєрію свят. Щоб глибше пізнати звички і традиції святкування Різдвяних свят в рідному селищі, керівник гуртка Наталія Балабан запропонувала гуртківцям "Літературної творчості" завітати в дитячу бібліотеку на фолькльорні посиденьки "Колядують зорі на Різдво". Наталія Яремин привітала гостей з різдвяними святами і розповіла про традиції святкування Різдва в Україні. Цікаві розповіді про звичаї святкування в рідному краї "Трьох Празників" підготували бібліотекарі Марія Дем'янчук і Галина Захарчук. В теплій і затишній обстановці гості весело із піднятим настроєм колядували і щедрували, бажаючи присутнім та один одному добра, миру і здоров'я.