Товари, що не підлягають обміну (поверненню)

Стаття 9 Закону України «Про захист прав споживачів» https://bit.ly/3jU5rjV (далі – Закону) передбачає право споживача обміняти непродовольчий товар належної якості на інший аналогічний (або повернути його у магазин) протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі, якщо більш тривалий термін не оголошений продавцем.

Вихідна допомога при звільненні: що потрібно знати

Відповідно до трудового законодавства України, в день звільнення роботодавець повинен повністю розрахуватись з працівником: виплатити заробітну плату, компенсацію за невикористану відпустку, а в окремих випадках – вихідну допомогу.

Поділ спадщини між спадкоємцями

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців після смерті спадкодавця він не заявив про відмову від неї. Якщо декілька спадкоємців приймають спадщину, то така спадщина підлягає поділу.

Порядок проведення відрахувань із заробітної плати, пенсії чи інших доходів боржника при виконанні рішення суду про стягнення аліментів

Якщо рішення суду про стягнення аліментів не виконується в добровільному порядку, його примусове виконання покладається на органи державної виконавчої служби за місцем проживання або роботи боржника.

Поділ спільного майна подружжя: що потрібно знати?

Відповідно до статті 60 Сімейного кодексу України (далі - Закон) https://bit.ly/3msqRVG, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

На Вас взяли кредит: як уникнути боргу і знайти шахрая?

Існує досить поширена проблема, з якою доводиться зіштовхуватись все частіше і частіше. Ви ніколи не брали кредитів, і поняття не маєте, що таке мікропозики, але одного разу з подивом виявляєте у себе в телефоні СМС з вимогою погасити кредит. Після таких повідомлень починаються дзвінки аналогічного змісту, які можуть тривати кілька місяців. В результаті ви з подивом дізнаєтесь, що маєте непогашений кредит. Щоб уникнути можливих неприємностей, потрібно знати відповідь на запитання: на мене оформили мікропозику онлайн - що робити? Найчастіше такі ситуації виникають з мікрофінансовими організаціями (далі МФО), оскільки сама процедура підписання кредитного договору з МФО не вимагає жодних зусиль, довідок, перевірки особистості.

Який порядок отримання свідоцтва про право на спадщину?

Спадкоємець, на основі ст. 66 Закону України «Про нотаріат», має право отримати свідоцтво про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцеві, який прийняв спадщину. Загальний термін на прийняття спадщини встановлений відповідно до вимог ст. 1270 Цивільного кодексу України у 6 місяців і розпочинається з дня відкриття спадщини. Після закінчення цього терміну у спадкоємця виникає право на отримання свідоцтва про право на спадщину. Свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно згідно ст. 1298 Цивільного кодексу України видається після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини. Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які своєчасно прийняли спадщину (подача заяви про прийняття спадщини чи спільне сумісне проживання на момент смерті спадкодавця), жодними строками не обмежується, і звертатися за одержанням свідоцтва про право на спадщину можна будь-коли після закінчення шестимісячного строку.