Обмеження в доступі до публічної інформації в період воєнного стану

У 2011 році почав діяти Закон України «Про доступ до публічної інформації», над яким працювали громадські організації та активісти. Завдяки цьому закону українці отримали право вимагати від органів влади публічну інформацію, а розпорядники таких відомостей, своєю чергою, повинні у встановлені терміни відповідати на запити осіб та оприлюднювати публічну інформацію на своїх ресурсах.

Як отримати ВПО, а також особам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях допомогу по безробіттю

7 травня 2022 року набрав чинності Закон України від 21 квітня 2022 року № 2220-IX  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо деяких питань функціонування сфер зайнятості та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в період воєнного стану» на період дії воєнного стану яким внесено зміни до законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про зайнятість населення» та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Встановлення факту смерті на окупованій території

Відповідно до Цивільного процесуального кодексу України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Як отримати грошову компенсацію “пакунок малюка” в умовах воєнного стану

Міністерство соціальної політики спростило механізм отримання сім’ями при народженні дитини грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” в умовах воєнного стану.