Фото без описуСпадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців після смерті спадкодавця він не заявив про відмову від неї. Якщо декілька спадкоємців приймають спадщину, то така спадщина підлягає поділу.

Відповідно до статті 1267 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ) частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємці за усною угодою між собою, якщо це стосується рухомого майна, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Відповідно до статті 1268 ЦКУ частки кожного спадкоємця у спадщині за заповітом є рівними, якщо спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між ними.

Кожен із спадкоємців має право на виділ його частки в натурі. Спадкоємці за письмовою угодою між собою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Якщо спадкоємці дійшли згоди про поділ спадщини, вони мають право укласти відповідний договір. Предметом договору є спадкове майно. До нього входять всі речі, права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті. Щодо форми, то такий договір має бути укладено письмово і нотаріально посвідчено. Сторонами в договорі будуть виступати спадкоємці.

Спадкоємці, які протягом не менш як одного року до часу відкриття спадщини проживали разом із спадкодавцем однією сім'єю, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі предметів звичайної домашньої обстановки та вжитку в розмірі частки у спадщині, яка їм належить.
Спадкоємці, які разом із спадкодавцем були співвласниками майна, мають переважне право перед іншими спадкоємцями на виділ їм у натурі цього майна, у межах їхньої частки у спадщині, якщо це не порушує інтересів інших спадкоємців, що мають істотне значення відповідно до статті 1279 
ЦКУ.

Якщо після спливу строку для прийняття спадщини і після розподілу її між спадкоємцями спадщину прийняли інші спадкоємці, вона підлягає перерозподілу між ними. Такі спадкоємці мають право вимагати передання їм у натурі частини майна, яке збереглося, або сплати грошової компенсації.

Якщо майно, на яке претендує спадкоємець, що пропустив строк для прийняття спадщини, перейшло як відумерле до територіальної громади і збереглося, спадкоємець має право вимагати його передання в натурі. У разі його продажу спадкоємець має право на грошову компенсацію.

У випадку якщо спадкоємці не згідні в добровільному порядку вирішити питання про поділ спадщини, то таке питання може бути вирішене в судовому порядку. Відповідно до п.26 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 при поділі спадщини між спадкоємцями необхідно враховувати правило ч.1 статті 1278 ЦКУ про те, що коли спадкодавець у заповіті сам не розподілив спадщину між спадкоємцями, частки кожного спдакоємця у спадщині є рівними.

 

Нагадаємо, що для отримання правових консультацій Ви можете звернутися до відділу «Надвірнянське бюро правової допомоги» що знаходиться за адресою: м. Надвірна, вул. Грушевського, 18, тел. (03475) 2-80-51, (050) 71-91-048.

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД