Фото без опису

20 березня виповнюється 385 років від дня народження гетьмана Івана Мазепи!

«Україна завжди прагнула бути вільною» - слова Вольтера, присвячені Іванові Мазепі -

великому гетьману, який робив

перші державотворчі кроки на шляху до незалежності, проголошеної 24

серпня 1991 року.

Іван Мазепа - досить суперечлива

особистість в українській історії. Вороги його вважали хитрим політиком і зрадником. Прихильники стверджували, що він прагнув порятунку та процвітання для рідної землі. Скільки людей, стільки і думок. Однак, що би про нього не говорили, потрібно визнати, що для України він зробив чимало. Період його правління характеризувався відродженням гетьманської України, передусім Києва - її духовного центру, розвитком культури, а також піднесенням соціального та релігійного життя.

Показово, що, попри три століття часу, засади державного будівництва Івана Мазепи і до сьогодні лишаються незмінно актуальними.

Піднявшись карєрними сходами, Іван Мазепа багато уваги приділив розвитку освіти. Він був спонсором будівництва Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму, будував та реставрував церкви, дарував храмам дорогоцінні речі, опікувався православними святинями за межами України. І все це за власні

кошти.

За його гетьманства активно видавалися українські твори. За сприяння Івана Мазепи в Україні почалося «культурне відродження», яке охопило не тільки мистецтво та архітектуру, а й філософію, теологію, літературу та науку. Цікаво, що у той час якраз виник новий напрям в українському мистецтві - українське

бароко, яке ще називали мазепинським.

До 385-річчя від дня народження українського військового, політичного і державного діяча, Добротівська бібліотека підготувала книжкову виставку « Людина. Політик. Легенда-Іван Мазепа» біля якої ознайомлювала читачів із історією гетьмана України із його подвигами і цікавими фактами.