Фото без опису

Відповідний порядок затверджено постановою  Кабінету міністрів України  від 27.12.2022 №1449

Так, порядок розірвання трудового договору у зв’язку із невідповідністю працівника займаній посаді за станом здоров’я поширюється на працівників:

  1. яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку;
  2. які мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі (для чоловіків 35 р., а для жінок 30 р.).

Яким документом підтверджується невідповідність працівника займаній посаді?

       1. довідкою закладу охорони здоров’я, яка містить інформацію про заключний висновок ЛКК щодо зміни місця роботи, зазначену в журналі запису висновків такої комісії, або

    2. повідомленням роботодавцю щодо групи інвалідності та її причини або випискою з акта огляду МСЕК, або індивідуальною програмою реабілітації (за умови надання її особою), або

    3. медичною довідкою про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, виданою комісією з проведення медичних оглядів закладів охорони здоров’я.

Яка процедура звільнення за наявності одного з наведених документів?

          Роботодавець повинен перевести працівника за його згодою на іншу роботу тимчасово чи без обмеження строку за наявності відповідних вакансій. У разі відсутності вакансій потрібно скласти про це акт.

ВАЖЛИВО! У разі відмови працівника від переведення на іншу роботу роботодавець отримує від профспілкової організації згоду щодо звільнення працівника у зв’язку з виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я.

Це не стосується випадків:

  1. звільнення працівника, який не є членом первинної профспілкової організації або
  2. відсутності первинної профспілкової організації на підприємстві.

          У період дії воєнного стану необхідність отримання згоди профспілкової організації застосовується ЛИШЕ під час звільнення працівників, обраних до профспілкових органів.

          У разі відмови працівника від переведення на іншу роботу або відсутності відповідних вакансій для його переведення роботодавець видає наказ про звільнення працівника.

У день звільнення видати працівникові:

  1. копію наказу про звільнення;
  2. письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні;
  3. провести розрахунок.

Зверніть увагу! При припиненні трудового договору у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

На вимогу працівника роботодавець вносить записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

    Не допускається звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці.

Як після звільнення оформити дострокову пенсію за віком?

Звільнений працівник подає до територіального органу Пенсійного фонду України заяву про призначення пенсії. До якої додається:

  1. копія документа про виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я;
  2. трудова книжку;
  3. копія наказу про звільнення або відомості про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб.

 

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД