Цивільний кодекс України встановлює 6 місяців для звернення із заявою про прийняття спадщини. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці.

При цьому, у справі №676/47/21 (постанова від 25 січня 2023 р. https://bit.ly/3FZ1jKp) Верховний Суд зробив висновок, що законодавство не передбачає допустимості існування такої конструкції як «зупинення перебігу строку на прийняття спадщини» та можливості продовження строку на прийняття спадщину постановою Кабміну. Таким чином, рекомендуємо звертатися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини протягом 6 місяців з її відкриття.

Зверніть увагу! Якщо Ви не змогли вчасно подати заяву через воєнний стан (наприклад, перебували в окупації, на військовій службі, на лікування через поранення тощо), то Ви маєте можливість: отримати письмову згоду інших спадкоємців, які прийняли спадщину, на прийняття спадщини у позасудовому порядку; або звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, як такого, що пропущений із поважних причин. Разом із тим, поважність причин пропуску строку на прийняття спадщини суд буде оцінювати в кожній ситуації окремо.

До якого нотаріуса звертатися? Відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 11.03.2022 № 1118/5 в умовах воєнного або надзвичайного стану заяву про прийняття спадщини можна подати будь-якому працюючому нотаріусу, який внесений до Переліку та має доступ до реєстрів незалежно від:

  • останнього місця проживання спадкодавця;
  • місцезнаходження його нерухомого та рухомого майна;
  • реєстрації («прописки») спадкоємців.

Перелік та контакти нотаріусів України, які працюють в умовах воєнного стану, доступні за посиланням https://bit.ly/3Zl1feH

Зверніть увагу! Подати заяву про прийняття спадщини можна як особисто, так і шляхом її надсилання нотаріусу поштою (у цьому випадку підпис на заяві має бути нотаріально завірений).

При цьому разом із заявою про прийняття спадщини нотаріусу треба надати пакет документів, який залежно від ситуації, може включати:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця (оригінал та копія);
  •  паспорт спадкоємця (заявника);
  • правовстановлюючі документи на все успадковане майно (договори дарування, купівлі-продажу, передачі житла у власність, технічна документація тощо);
  • заповіт (якщо складався), якщо не складався: документи, що підтверджують спорідненість із спадкодавцем (свідоцтво про народження / усиновлення, про шлюб тощо).

Звертаємо увагу, що в умовах воєнного або надзвичайного стану за відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без використання цього реєстру. Однак ДО моменту внесення інформації до такого реєстру видача свідоцтва про право на спадщину забороняється. Якщо ж після поновлення доступу до Спадкового реєстру та перевірки інформації у ньому нотаріус встановлює наявність іншої спадкової справи, він передає матеріали нотаріусу, який її зареєстрував.

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД