Фото без опису

В Україні розмір декретних виплат різниться для працюючих та безробітних жінок та прив'язаний до різних показників. Період декрету теж різниться й залежить від кількості дітей. Усі жінки, які працевлаштовані за трудовим договором, мають право на декретну відпустку і виплату відпускних по вагітності і пологах. Разом із тим, чи мають право на “декретні” інші категорії жінок, у тому ті, які не працюють? Так, мають право, але за певних умов і за окремою процедурою.

Порядок призначення і виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами для непрацюючих та інших категорій жінок.

Що таке “декретні” виплати?

Декретні” виплати - це грошова допомога жінці, яка виплачується як компенсація тимчасової втрати працездатності у звʼязку з вагітністю та пологами.

Право на отримання таких виплат має кожна жінка, яка чекає дитину, після отримання документів з медичного закладу, де вона перебуває на обліку (в Україні - з 30-го тижня вагітності).

Чи мають право непрацюючі жінки на ці виплати?

Так, право на державну допомогу у звʼязку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), у тому числі, які НЕ застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, а саме:

  1. жінки із числа військовослужбовців ЗСУ, Держприкордонслужби, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, інших військових формувань, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку та із числа поліцейських, осіб начальницького і рядового складу органів та підрозділів служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби;
  2. жінки, звільнені у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації незалежно від форми власності за умови, що вагітна жінка була звільнена з роботи не раніше ніж за шість місяців до набуття права на одержання допомоги;
  3. жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
  4.  непрацюючі жінки;
  5. аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти;
  6. жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

В який період можна звертатися для оформлення допомоги?

          Звертатися для оформлення допомоги можна з моменту встановлення факту непрацездатності вагітної жінки і до спливу 6 місяців з часу, з якого б у працюючої жінки закінчилася відпустка у звʼязку з вагітністю та пологами.

Тривалість відпустки у звʼязку з вагітністю та пологами становить:

  1. 126 календарних днів (70 днів до і 56 після пологів) - при нормальних пологах;
  2. 140 календарних днів (70 днів до і 70 після пологів) - при ускладнених пологах або багатоплідній (2 і більше дітей) вагітності;
  3. 180 календарних днів (90 днів до і 90 після пологів) - для жінок, віднесених до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

         

          Факт непрацездатності вагітної жінки підтверджується медичним висновком про тимчасову непрацездатність категорії “Вагітність та пологи”, який після настання 30-го тижня вагітності формується в Реєстрі медичних висновків електронної системі охорони здоров’я лікарем, що веде спостереження такої жінки.

          Саме ця кількість днів оплачується вагітній жінці, яка йде у декретну відпустку. Враховуються також святкові та неробочі дні, щорічна відпустка тощо.

 

 

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД