ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул Берегова, 24, м. Івано-Франківськ, 76019, код ЄДРПОУ 40309088 тел. 51-13-89, факс 51-13-92,

ifdergprod@vetif.gov.ua

 

21.09.2018 р.                                                    

Відповідальним за роботу офіційних

веб-сайтів райдержадміністрацій

 

Головам територіальних громад

Івано-Франківської області

 

З метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій  та територіальних громад),  подаємо наступну актуальну інформацію.

 

 

Вибираємо кращі сорти для посіву озимих зернових культур

 

На хвилі інтенсифікації виробництва збіжжя та майже щорічного збільшення валових зборів зернових культур все більше господарств намагаються отримати максимальний урожай, використовуючи високоінтенсивні сорти та всі доступні прийоми агротехнологій.

 

Однак високоінтенсивні сорти, котрі створювались насамперед для отримання високих врожаїв,  досить часто втрачають у хлібопекарських якостях зерна, стійкості до несприятливих погодних умов,  ураження хворобами та шкідниками, тому для них особливо важливим є дотримання технологій та повне забезпечення рослин елементами живлення та, особливо, засобами захисту.

У Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, внесено понад 400 сортів озимої пшениці, хоча у виробництві у минулому році використовувалось лише 223 сорти. Із такої  кількості дуже важливо вибрати сорти, котрі найбільш придатні для вирощування в умовах Прикарпаття та кожного господарства зокрема, адже правильно підібраний сорт може забезпечити до 25-30% прибавки урожаю. Потужним господарствам перевагу слід надавати високоінтенсивним та інтенсивним сортам, вирощування яких потребує більше капіталовкладень, але й прибутковість буде значно вищою. У разі неможливості вирощувати озимі культури за інтенсивними технологіями, краще обирати сорти пластичного типу, які зазвичай дають меншу урожайність, ніж інтенсивні, але, на відміну від останніх, здатні забезпечувати стабільну урожайність в умовах недостатнього живлення та захисту рослин.

Фахівці управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в області, враховуючи рекомендації спеціалістів Івано-Франківського обласного державного центру експертизи сортів рослин, практичний досвід кращих аграріїв, пропонують до посіву у грунтово-кліматичних умовах  Прикарпаття сорти озимої пшениці:

Високоінтенсивні - Кубус, Богемія, Мулан, Смуглянка, Колумбія, Ятрань 60, Достаток, Балетка, Скаген, Комплімент, Акратос, Актер, Арктіс, Лупус, Франс, Хюббері, Етана.

Інтенсивні  -  Подолянка, Київська 8, Харус, Куяльник, Повага, Калита, Зимоярка, Новокиївська, Солоха, Колос Миронівщини, Фоваритка, Кесарія Поліська, Дарунок Поділля, Каланча.

Пластичні – Миронівська 61, Поліська 90, Перлина Лісостепу, Миронівська 65, Білоцерківська напівкарликова, Повага, Богдана, Краєвид, Царівнв.           Пластичні сорти найбільш придатні для вирощування за технологією органічного землеробства, тобто без застосування штучно синтезованих мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

Кращі сорти озимого ячменю для вирощування у місцевих умовах: Основа, Трудівник, Зимовий, Борисфен, Сіндерелла, Трізо, Луран, Хайді, Наомі, Хайлайт, Хобіт, Галатіон.

Кращі сорти озимого жита – Богуславка, Інтенсивне 95, Дозор, Клич, Сіверське.