Фото без опису

Під такою назвою у Ланчинській міській бібліотеці для дорослих з 16 травня розгорнута книжкова виставка-полеміка, присвячена 135-ій річниці від дня народження видатного критика, літературознавця, перекладача та воїна Миколи Федюшка, який публікував свої твори під псевдонімом Євшан. Микола Євшан народився 19 травня 1889 році в с. Войнилова Калуського району. Він оновив українську літературну критику й літературознавство самою широтою своїх поглядів, зацікавленням естетичними й філософськими теоріями. М. Євшан виявився ідеальним критиком для тодішньої української культури і можна лише пошкодувати, що він прожив так недовго (творив всього лиш 5 років!) і здійснив так мало. Він став провідним критиком центрального модерністського журналу Наддніпрянщини «Українська хата», який виходив у Києві протягом 1909 – 1914 рр. за редакцією Павла Богацького. Проте головним об'єктом своєї критики він мав літературний процес в Галичині і вважав, що тоді, на початку ХХ ст., галичани робили дуже мало, хоча це був час, коли галицька українська література набувала естетичної повноти, різноманітності і вартісної художньої експресивності. Така недооцінка галицької літератури цілком не є фактом якоїсь фахової непідготовленості М. Євшана, навпаки, він був як критик абсолютно світоглядно, культурно і творчо готовим до широкої естетико-культурологічної розмови з нацією; це є підтвердженням того, що М. Євшан був великим критиком, таким, що бачить глибини національного життя, що усвідомлює собі модерні оберти світової літератури, що своїм гострим зором і дотепним розумом уміє збагнути всі найменші промахи, недоладності, художні вторинності національної літератури і твердо вказати на них. За своє коротке життя написав і видав понад 170 літературно-критичних та публіцистичних творів, переклав українською мовою цілу низку філософських та літературознавчих праць німецьких, польських, чеських, італійських авторів.

Книжкова виставка «Микола Євшан: естет-модерніст чи неоромантик-консерватор» знайомить користувачів з творчим доробком літературознавця, вперше зібраним у книзі „М. Євшан. Критика. Літературознавство. Естетика", представляє матеріали про життєвий шлях старшини Української Галицької Армії, раптово обірваний важкою недугою - тифом.

Також тут представлено дослідження Дмитра Юсипа, в якому висвітлюється непересічний літературно-критичний та публіцистичний талант майстра слова.

Фото без опису