Фото без опису

Тільки той народ,

який вшановує своїх героїв,

може стати великим

К. Рокосовський

Іван Мазепа народився 20 березня 1639 року в с. Мазепинці під Білою Церквою на Київщині, помер 21 вересня 1709 року біля населеного пункту Бендери у Молдові. Найвідоміший гетьман Війська Запорозького (1687-1708), що став героєм для українських патріотів.

З нагоди дня народження видатного українського гетьмана в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих провідний методист КЗК «Центр культури і дозвілля» Марія Попович оформила книжкову виставку «Іван Мазепа – великий син України» та підготувала історичний нарис «5 подвигів і заслуг в ім’я УКРАЇНИ».

Перший подвиг Івана Мазепи: Батьківщина вище за власну вигоду й особисте щастя. Патріотизм був вище за розум і здоровий глузд.

Другий подвиг Івана Мазепи: припинення громадянської війни ("Великої Руїни" 1657-1687) і відродження економіки і політичного впливу України у світі.

Третій подвиг Івана Мазепи: розвиток освіти для розвитку держави. Він постійно опікувався безліччю навчальних закладів, за свій кошт будував корпуси Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму, які пізніше також були збагачені сучасними на той час бібліотеками та рідкісними рукописами.

Опосередковано діяльність Мазепи позначилася і на розвитку архітектури та образотворчого мистецтва, що дало підставу вченим-мистецтвознавцям говорити про виникнення в Україні наприкінці XVII - початку XVIII ст. унікального стилю - "мазепинського бароко".

Четвертий подвиг Івана Мазепи: підтримка української церкви як майбутньої ідеологічної опори української держави. За кошти самого Івана Мазепи було збудовано, відреставровано величезну кількість церковних споруд. Чимало храмів саме за Мазепи отримали своє друге життя.

П´ятий подвиг Івана Мазепи: його життя і смерть... прославили Україну. Донині Мазепа - найпопулярніший українець у світі, що вплинув на всі наступні покоління українців від Тараса Шевченка до Михайла Грушевського та президентів незалежної України. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичних твори, 17 літературних творів, шість скульптур.

Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років.

Постать Івана Мазепи одна з найзагадковіших в українській історії. Великий масштаб цієї особистості важко збагнути і вмістити у певні рамки зрозумілості. Гетьману Іванові Мазепі не вдалося здійснити потаємну мрію свого життя — створення незалежної української держави. Але те, що він, як патріот, наважився не закрити, а поставити це питання з відповідною гостротою для наступних поколінь, є найголовнішим його скарбом-заповітом нащадкам. Власне, саме цей вчинок вже не молодого гетьмана і прославив його на століття та не дає спокою сучасникам і нині.