Фото без опису

Педагог, краєзнавець, географ, дослідник господарства та промисловості Галичини – це далеко не повний перелік чеснот нашого ювіляра, професора кафедри готельно-ресторанної та курортної справи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Володимира Михайловича Клапчука, якому 7 січня виповнюється 60 років.

Основні напрямки досліджень: Економічна історія Галичини; Курортне господарство Галичини; Оцінка рекреаційних ресурсів Івано-Франківської області.

Опублікував понад 360 наукових публікацій, в т.ч.: 24 одноосібні та колективні монографії; понад 60 навчально-методичних праць. Отримав 24 авторських свідоцтва.

За вищою освітою Володимир Клапчук географ, закінчив Чернівецький університет, де вивчалися різні дисципліни, в т.ч. і економічна географія, статистика та ін. А вже під час проведення своїх перших історико-географічних досліджень Делятинщини та Гуцульщини він стикнувся з проблемою, що до того часу практично ніхто не досліджував ці регіони в аспектах економічного розвитку, розвитку господарства та окремих галузей промисловості. Тому, важливою складовою, яка б відображала загальну картину розвитку суспільства, краєзнавець вважав вивчення саме економічної історії конкретно взятої території.

Основні праці:

Природні умови і ресурси Делятинщини та їх охорона. Яремча, 1995; Історико-географічний нарис Делятинщини (від найдавніших часів до 1939 року). Делятин, 2000 (співавтор); Микуличин: До 590-річчя заснування. Брошнів, 2002 (співавтор); Делятинщина: Історико-геогр. дослідж. Делятин; Ів.-Ф., 2007 (співавтор); Гуцульщина та гуцули: економіка і народні промисли (друга половина ХІХ – перша третина ХХ ст.). Л.; Ів.-Ф., 2009.

В Ланчинській міській бібліотеці для дорослих, з нагоди ювілейної дати Володомира Клапчука представлена книжкова виставка «Володимир Клапчук - дослідник історії Галичини». Користувачі бібліотеки переглянули представлені книги про Делятинщину і Гуцульщина та гуцули: економіка і народні промисли (друга половина ХІХ – перша третина ХХ ст.)