Фото без опису

8 січня - 145 років з дня народження Степана Васильченка

Серед класиків української літератури важливе місце займає письменник-реаліст Степан Васильченко. Він відомий вчитель, розвинута особистість і просто творча людина. Його багатогранність вражає. Він – плід трудового суспільства, який тісно пов’язаний з народом. Автор в своїх творах підносить пекучі питання, українського, селянського життя.

У творчості Васильченка виразно відчувається її співзвучність з народнопісенною поетикою. Ця співзвучність виявилась у мові і стилі, у принципах побудови художніх образів. Уся його творчість наскрізь перейнята мотивами народних казок, пісень, народнопоетичною фантастикою.

Народнопоетичні традиції в творчості Васильченка органічно поєднувалися з традиціями української літератури. Першорядне значення у творчому зростанні Васильченка мав Т. Шевченко, який, по суті, визначив його літературно-естетичний ідеал і став провідною зіркою на всьому літературному шляху письменника.

Творчість велетня поетичної думки, сповнена мотивів рішучого соціального протесту, була для С. Васильченка високим взірцем, коли він обстоював ідеї громадянського звучання і в своїх літератур­но-критичних висловлюваннях, і в художній творчій практиці.

До 145 - річчя з дня народження Степана Васильченка в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих організовано виставку-портрет «Літературна зірка Степана Васильченка»

Кращі твори талановитого митця і педагога С. Васильченка, написані на народних, реалістичних засадах, що належать до справжніх надбань української національної культури, міцно ввійшли в сьогодення.

Талант Степана Васильченка неповторний, невмирущий. Його твори озвучують в людських серцях найпотаємніші ліричні струни, оживляють веселі усмішки, утверджують високі пориви до краси і гуманізму.