Фото без опису

Літературний калейдоскоп

“Мандри світами Василя Бабія та Марії Бабій”

12 січня в Ланчинській міській бібліотеці відбувся літературний калейдоскоп «Мандри світами Василя Бабія та Марії Бабій», присвячений 75 річчю з дня народження краєзнавців.

Василь Бабій – український письменник, публіцист, краєзнавець, народився 12 січня. Марія Бабій - українська поетеса, народилася 16 січня.

Провідний методист Марія Попович розповіла присутнім про життєвий та творчий шлях двох відомих краєзнавців.

У творчому доробку Василя Бабія більш ніж 150 книжок і брошур різноманітної тематики від краєзнавства до гумористики. Йому притаманне гостре реагування на події та виклики сучасного українського життя. Окрім того, Василем Бабієм засновано ще дві серії книг «Серафинецька бібліотека» (8 книг), в яких видано підручник «Історія Хмелівки». За ініціативою письменника в Богородчанах споруджено десять пам’ятників і пам’ятних знаків. Його повісті, оповідання, гуморески друкували майже всі відомі українські літературні часописи. Євген Баран у критичному нарисі «Парк Бабієвого періоду» зауважив: “У Василя Бабія надважливе завдання – через белетризацію відомих фактів привернути увагу до минувшини, не дати їй розчинитися, щоб ми не втратили свого національного обличчя. Бо немає нічого гіршого, як збайдужіти до власної історії. Тоді на цій землі більшатиме манкуртів.”

Марія Бабій - член Національної спілки письменників України від 1979 року. Друкуватися Марія Бабій почала з 1971 року, спочатку в обласній, а потім у республіканській пресі.

Її вірші публікувалися в журналах Україна, Перець, альманахах «Поезія», «Перевал».

Автор збірок поезій: «Польова криниця», «Світанкові джерела», «Житнє поле».

Видала також книжку гумору «Ліцейні жарти».

Доповненням заходу представлено книжкову виставку творів письменників «Ювіляри Прикарпаття»