Незалежна, рідна наша Україна!

Твої символи: прапор, герб, гімн надихають нас вірою в перемогу.

У нас на вустах гімн України і в тяжку годину, і у свята.

Слова Українського Гімну надихали у важких боях за незалежність із російськими загарбниками Героїв Крут, Січових стрільців, воїнів УПА. Гімн України набув мега популярності під час Помаранчевої революції 2004-го, а особливо Революції Гідності 2013-2014 років.

Автор вірша "Ще не вмерла Україна" Павло Платонович Чубинський — український вчений-етнограф, фольклорист, поет і журналіст, юрист, активний діяч українського національного руху народився 27 січня 1839 року.

У 1862 році, перебуваючи на одній з вечірок студентів Київського університету, він всього за півгодини написав текст майбутнього гімну. З того часу патріотична пісня з неймовірною швидкістю поширювалася серед українців.

Але це лише мала частина його спадщини. Він був одним з авторів "Основи" - першого українського літературно - мистецького журналу в російській імперії. Захистив дисертацію з "українського звичаєвого права". За українську діяльність, без суду, був засланий в Архангельську губернію під нагляд поліції. Повернувшись, очолив етнографічну експедицію з дослідження українських територій та народних звичаїв (1872-1879). У 1879 році тяжко захворів і до кінця життя був прикутий до ліжка. Помер 26 січня 1884 року. Похований в Борисполі на Книшовому кладовищі.

"Я в світі щиро працював,

Я сіяв те, що Бог послав"

П.Чубинський

До 185-ої річниці від дня народження Павла Чубинського провідний методист КЗК «Центр культури і дозвілля» Марія Попович підготувала відео етно-інформину.