Фото без опису

 

«Найбільше і найдорожче добро в

 кожного народу – це його мова…»

Панас Мирний

 

    Щороку, 21 лютого, світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Зараз на нашій планеті за оцінками фахівців всесвітньої організації ЮНЕСКО налічується близько 6-ти тисяч                мов. Добре це чи   погано - не можна сказати, проте абсолютно точно можна стверджувати, що окрема, самостійна мова - це своєрідний носій цілком певних традицій та культурної спадщини.

    Щасливі ми, що народилися  на такій чудовій, багатій, мальовничій  землі – в  нашій  славній  Україні. Тут жили  наші  прадіди, діди, живуть  наші батьки – тут коріння  роду  українського. І де б ми  не  були, скрізь  відчуваємо  поклик  рідної землі, хвилюємося  аж  до  сліз, почувши рідне слово. Світ захоплюється українською мовою, яка належить до   першої трійки наймилозвучніших мов  земної кулі.    Мова – це душа мільйонів українців, загартована історією. Це великий  скарб, який треба шанувати, берегти  і  розумно   збагачувати.

    З нагоди свята у Ланчинському ліцеї ім. Ю.Шкрумеляка відбувся захід, який провела провідний методист КЗК «Центр культури і дозвілля» Марія Попович.

     На святі звучали вірші, пісні, гуморески рідною мовою,  поетичні перлини про мову від майстрині слова, вчителя української мови  та літератури Галини Іваночко.Вихованці ліцею поширювали крилаті вислови про рідну мову відомих українських письменників, громадських та культурних діячів, видатних історичних постатей.  Цим учні хотіли продемонструвати, що варто дбати про чистоту та красу рідної мови, пам’ятати про її вишуканість, гармонійність та милозвучність.

   Вкотре всі переконались, що наша мова найпрекрасніша й наймилозвучніша в  світ! Говорити українською -  це престижно і модно, бо за українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни".

Презентуючи книжкову виставку «Мова – жива душа народу» Марія Попович зауважила, що як і раніше  очевидна істина: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну, посилювати обороноздатність держави – наше спільне завдання.