Фото без опису

Відповідно до частини 7 статті 147 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин:

  • під час воєнного або надзвичайного стану;
  • у зв’язку зі стихійним лихом;
  • військовими діями;
  • заходами щодо боротьби з тероризмом;
  • іншими надзвичайними обставинами, -

його територіальну підсудність може бути змінено шляхом передачі підсудності до суду, який найбільш територіально наближений до цього суду або іншого визначеного суду.

Як відбувається зміна територіальної підсудності?

  • За рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду.
  • За розпорядженням Голови Верховного Суду (у разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження).

Важливо! Рішення про зміну територіальної підсудності є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, який наразі не має можливості здійснювати правосуддя, до «нового» визначеного суду.

          Попередні рішення про зміну територіальної підсудності судів приймалися у формі розпоряджень Голови Верховного Суду (бо Вища рада правосуддя не здійснювала повноважень) та були оприлюднені на сайті Верховного Суду за посиланням https://bit.ly/3lcSmpm

Як отримати копію судового рішення?

  1. Визначити суд уповноважений суд згідно до рішення про зміну територіальної підсудності.
  2. Звернутися із заявою про видачу копії судового рішення https://bit.ly/3le91IV

Зверніть увагу! Якщо особа звертається із заявою про видачу копії неотриманого судового рішення (не встигла отримати, а територія потрапила під окупацію) - копія такого рішення виготовляється безкоштовно. Якщо ж це заява про видачу копії судового рішення повторно - необхідно сплатити судовий збір. Станом на 2023 рік ставка судового збору складає 8,05 грн за один аркуш.

  1. Копія судового рішення, відповідно до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, виготовляється з Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄРДСР). У разі засвідчення з оригіналу електронного документа, який міститься в ЄРДСР, проставляється відмітка «Виготовлено з ЄРДСР».

          При цьому, перед виготовленням копії судового рішення відповідальний працівник суду перевіряє відомості щодо набрання судовим рішенням законної сили.

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД