Фото без опису

Людське життя та здоров’я – це саме найцінніше в світі. Майже третину свого життя людина витрачає на працю. Працюючи, на організм людини впливають різноманітні виробничі фактори, як пил, шум, вібрація, електромагнітні випромінювання  та інші.

 Професійна захворюваність, виникає внаслідок впливу на організм людини несприятливих факторів виробничого середовища, а також самого трудового процесу. 

До професійних хвороб належать насамперед хвороби, що виникають внаслідок безпосередньої дії на людей виробничих шкідливих факторів, а також ті, що за певних виробничих умов розвиваються значно частіше, ніж звичайно. 

Найпоширенішими професійними чинниками, є:

– хімічні речовини, що широко використовуються для захисту рослин від шкідників та захворювань;

– вібрація та шум, пил рослинного й тваринного походження;

– перенапруження окремих органів і систем, що виникає у відповідь на тривале навантаження на одні і ті самі нервово-м’язові групи;

– біологічні чинники (мікроорганізми) – збудники заразних хвороб.

У разі тривалої дії на організм високих концентрацій пилу можуть розвинутися хвороби легенів і дихальних шляхів; під впливом високих рівнів вібрації, виникає вібраційна хвороба, внаслідок дії шуму – захворювання органів слуху – неврит, хімічних речовин – отруєння.

До професійних хвороб, які в умовах виробництва зустрічаються частіше, ніж звичайно, належать бруцельоз, сибірка, сап, ящур та інші, що передаються людям від тварин; бронхіальна астма, хвороби шкіри (дерматози, екземи), хронічні захворювання нервово-м'язового апарату тощо.  

У виникненні професійного захворювання  відіграють наступні фактори:

-кількість (доза) шкідливих речовин, які потрапляють в організм або рівень вібрації, шуму тощо;

-тривалість дії їх на працюючих ; 

-умови праці й побуту, які можуть зменшити вплив шкідливостей на здоров’я, наявність засобів індивідуального захисту;

-індивідуальна чутливість сприймання людьми тих чи інших виробничих чинників.

Негативні зміни в організмі відбуваються тільки в тому випадку, якщо вплив несприятливого виробничого чинника перевищує безпечний для здоров’я працюючого рівень. Хвороби, зумовлені тривалим, протягом багатьох років, вдиханням невеликих концентрацій пари хімічних речовин, пилу, газів, впливом на організм вібрації і шуму, як правило, мають хронічний характер і виникають поступово - через 10-15 і більше років роботи в несприятливих умовах. Наприклад, вібраційна хвороба розвивається за 15-20 і більше років у разі нехтування гігієнічними рекомендаціями.Прояви перших ознак хронічного отруєння пестицидами при контакті з ними без суворого виконання профілактичних заходів можуть спостерігати вже через 2-3 роки.

Для шкідливих хімічних речовин встановлено гранично допустимі концентрації у повітрі робочої зони і в атмосферному повітрі, у воді, продуктах харчування, грунті.

Суворе дотримання гранично допустимих концентрацій хімічних речовин у повітрі робочої зони та рівнів шуму і вібрації, інших шкідливих для здоров'я чинників дає змогу запобігти виникненню професійних захворювань серед працівників усіх галузей.

Якщо немає свідомого розуміння кожним працюючим того, що ціна неякісного виконання своїх професійних обов’язків є надзвичайно високою (травми, захворювання та навіть смерть), створення безпечних умов праці не вирішить проблему  професійних захворювань.

Бажаємо, щоб праця кожного завжди була безпечною, приносила задоволення та забезпечувала достатній рівень життя.

 

 

Завідувач сан.0гіг. лабораторією                           Оксана Втерковська