Фото без опису

З 1 січня 2023 р. змінено підходи до відшкодування вартості послуги з догляду за дітьми до трьох років “муніципальна няня”. Так, відповідно до Постанови Кабміну від 30.12.2022 № 1474:

1.Збільшено розмір компенсації з 2 272 грн. до 6 700 грн.

Відтепер відшкодування вартості послуги “муніципальна няня” дорівнюватиме розміру однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. Тобто, 6700 грн. протягом 2023 р.

2. Скорочено перелік осіб, які мають право претендувати на таку компенсацію

До 1 січня 2023 р. послуга “муніципальна няня” надавалася також для підтримки батьків, опікунів із двома і більше дітьми до 3 р.

Наразі розраховувати на компенсацію можуть батьки, опікуни для забезпечення догляду за:

  1. дитиною до 3 р., яка потребує додаткового догляду, а саме:

а) дитина з інвалідністю;

б)дитина, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;

в)дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа АБО паліативної допомоги, якій НЕ встановлено інвалідність;

г) дитиною до 3 р., якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

3. Уточнено, хто може бути “муніципальною нянею”:

1) будь-яка фізична особа - підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91);

2) юридична особа на спрощеній системі оподаткування (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10).

Тобто, юридична особа на загальній системі оподаткування ❌НЕ може бути “муніципальною нянею”.

4. Оновлено механізм нарахування компенсації в залежності від часу здійснення догляду за дитиною.

Компенсація виплачуватиметься враховуючи час здійснення догляду на підставі акта про надану послугу в розмірі, який визначається з розрахунку 100 % мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої на 1 січня відповідного року, за одну годину догляду, але ❌НЕ більше ніж 165 год. на місяць.

Зверніть увагу! Розмір компенсації послуги “муніципальна няня” не може перевищувати вартість послуги, сплачену батьками або опікунами дитини.

Інакше кажучи, наприклад, якщо згідно з актом наданих послуг няня доглядала дитину 150 год. у січні місяці, то розмір компенсації становитиме: кількість годин * мінімальну заробітну плату у погодинному розмірі на 2023 р. = 150 год * 40,46 грн = 6069 грн.

5.Розширено перелік документів, необхідних для отримання компенсації

Тепер щомісяця потрібно подавати не тільки документи, що підтверджують витрати на оплату няні (чек, розрахункову квитанцію, виписку із банківського рахунку), а і документи, що підтверджують здійснення догляду за дитиною (акт про надану послугу “муніципальна няня”) та кількість годин на місяць здійснення такого догляду.

Форма акту про надану послугу “муніципальна няня” 👉https://cutt.ly/L2SQvgH

ВАЖЛИВО! Протягом січня 2023 р. одержувачі компенсації вартості ,,муніципальної няні” повинні підтвердити своє право на компенсацію, звернувшись із пакетом документів до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД