Фото без опису

Кожен військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) зобов'язаний надійно зберігати військовий квиток, стежити за своєчасним і точним внесенням до нього змін та виконувати вимоги Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

          Військовий квиток може бути виданий повторно у випадку:

  • непридатності військового квитка для подальшого користування;
  • знищення військового квитка під час стихійного лиха;
  • втрати або викрадення військового квитка;
  • зміни прізвища, імені чи по батькові військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста).

          Повторно військовий квиток може бути виданий тільки за рішенням керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки на підставі особистого рапорту (заяви) військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста).

          Куди звертатися?

          Про втрату військового квитка діючий військовослужбовець зобов'язаний невідкладно повідомити безпосередньому командиру за місцем проходження військової служби рапортом із поясненням причин втрати військового квитка та проханням про його повторну видачу.

          Особа, звільнена з військової служби (військовозобов'язаний, резервіст), звертається із заявою до керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, у якому перебуває на військовому обліку. У заяві також слід пояснити причини втрати квитка.

          Якщо необхідність одержання військового квитка повторно пов’язана зі зміною прізвища, імені чи по батькові військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста), то він видається на підставі одержаного військовослужбовцем (військовозобов'язаним, резервістом) нового паспорта громадянина України.

          Важливо знати, що військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) може передавати військовий квиток іншим особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними особами такого квитка.

          За зіпсуття або недбале зберігання військового квитка, яке спричинило його втрату, військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) несе відповідальність відповідно до закону.

          Так, статтею 211 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачений штраф у розмірі від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян від 510 грн до 850 грн) за зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними й резервістами військово-облікових документів, яке спричинило втрату їх. У разі, якщо таке правопорушення вчинено повторно або в особливий період, сума штрафу складає від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1700 грн).

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД