19 липня 2022 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, яким внесено низку важливих змін до чинного законодавства про працю.

          Зокрема, важливих змін зазнали норми законодавства щодо порядку звернення громадян до суду в разі виникнення трудових спорів в частині строків таких звернень.

          Частини перша та друга статті 233 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) (строки звернення до суду за вирішенням трудових спорів) викладені у такій редакції:

  • працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті;
  • із заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк з дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а у справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, – у тримісячний строк з дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені йому при звільненні.

          Звертаємо увагу! Раніше частина друга статті 233 КЗпП визначала, що в разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

          Якщо не йдеться про порушення трудових прав при звільненні, то діє загальний строк для вирішення трудових спорів – 3 місяці.

          Якщо працівник з поважних причин пропустив установлені строки для звернення до суду, то відповідно до ст. 234 КЗпП суд може поновити ці строки.

          У ст. 234 КЗпП вказано, що поновлення строків, пропущених з поважних причин, можливе, якщо з дня отримання копії наказу (розпорядження) про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні (ст. 116 КЗпП), минуло не більше одного року.

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД