Податковим кодексом України передбачено можливість повернення частини витрат на навчання у вигляді податкової знижки.

Який максимальний розмір знижки?

У 2022 році згідно з чинним законодавством здобувачі освіти та / або їх родичі можуть претендувати на отримання до 18% від суми, фактично сплаченої за навчання у попередньому році. При цьому розмір такої знижки НЕ може перевищувати суми оподаткованої заробітної плати, отриманої платником за рік, зменшеної на суму страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду (в окремих випадках).

За яких умов надається податкова знижка?

У 2022 році скористатися податковою знижкою на навчання можна за наявності у 2021 році підтверджених витрат на навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.

При цьому отримати відповідну знижку можуть:

1.здобувач/ка освіти, якщо він/вона був/ла офіційно працевлаштований/а та самостійно сплачував/ла за навчання;

2.член його / її сім’ї першого ступеня споріднення (батько, мати, чоловік/дружина) АБО

3.особа, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.

?Звертаємо увагу, що право на отримання податкової знижки на навчання на наступні податкові роки не переноситься! Разом з тим знижка НЕ надається особам, які:

1.є ФОП та отримали прибуток від підприємницької діяльності;

2.навчалися за кордоном або на додаткових курсах;

3.вступили на військову кафедру;

4.не є громадянами України та / або не є платниками податків.

Куди звертатися для отримання знижки?

Щоби скористатися правом на податкову знижку на навчання, необхідно звернутися до податкового органу за місцем зареєстрованого проживання, а для ВПО – за місцем фактичного проживання, підтвердженим довідкою про взяття на облік ВПО. Із документів при цьому необхідно надати:

1.заяву на перерахування коштів;

2.декларацію про майновий стан і доходи;

3.копію паспорта та ідентифікаційного коду (РНОКПП) заявника;

4.оригінали документів, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб – якщо за навчання сплачували родичі (батьки, дружина, чоловік, опікун, тощо);

5.копію довідки про взяття на облік ВПО (для ВПО);

6.копію договору із закладом освіти;

7.довідку із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців у 2021 році та суми сплачених коштів за вказаний період;

8.копії квитанцій та/або платіжних доручень, що підтверджують витрати на навчання у 2021 році;

9.довідку про заробітну плату у 2021 році (з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є);

10.копію документу із зазначенням банківських реквізитів для перерахування коштів.

Звертаємо увагу, що подати відповідні документи необхідно до завершення 2022 року. При цьому у разі прийняття позитивного рішення зарахування коштів на розрахунковий рахунок слід очікувати протягом 60 календарних днів після прийняття податковим органом повного пакету документів.

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД