Фото без опису
Зміни, про які всі так говорять, передбачені Постановою Кабміну від 21.06.2022 № 716. Діє вона з 28 червня та, серед іншого, запроваджує можливість залучення безробітних до громадських, суспільно корисних та інших тимчасових робіт.

ОДНАК лише за умови дотримання певних вимог.

1. Державна служба зайнятості спочатку пропонуватиме офіційно зареєстрованим безробітним вакансії, які відповідатимуть їх умінням, навичкам і кваліфікації. Якщо ж такі пропозиції будуть відсутні і підходяща робота не знайдеться протягом 30 календарних днів із дня реєстрації безробітного, буде запропоновано виконання громадських або інших тимчасових робіт. Відмовитися від них можна двічі. Подальша відмова призведе до припинення реєстрації безробітним та скасування виплати допомоги по безробіттю.

2. До громадських та суспільно корисних робіт залучатимуть лише працездатних осіб, які за віком і станом здоров'я  не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану. У випадку з суспільно корисними роботами це можуть бути також особи, що не підлягають призову на військову службу, крім заброньованих за певними підприємствами або залучених до здійснення заходів національного спротиву.

При цьому йдеться не тільки про офіційно зареєстрованих безробітних, але й про:

  • інших незайнятих осіб, зокрема внутрішньо переміщених;
  • працівників функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств (за погодженням з їх керівниками), що не залучені до виконання мобілізаційних завдань (замовлень) та не зараховані до складу об’єктових формувань цивільного захисту, - у порядку переведення;
  • осіб, зайнятих в особистому селянському господарстві;
  • студентів вищих, учнів та слухачів професійно-технічних навчальних закладів;
  • осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

Забороняється залучати до суспільно корисних робіт:

  • малолітніх дітей та дітей віком від 14 до 15 років,
  • жінок, які мають дітей віком до 3-х років,
  • вагітних жінок у разі, коли виконання таких робіт може негативно вплинути на стан їх здоров'я.

Також забороняється залучати до суспільно корисних робіт на радіаційно або хімічно забруднених територіях, у районах ведення бойових дій, виникнення небезпечних і особливо небезпечних інфекційних хвороб, місцях розташування вибухонебезпечних предметів, а також на необоронюваній місцевості.

3. Виконання громадських та суспільно корисних робіт не є безоплатним. Із кожною особою обов’язково укладається строковий трудовий договір на період до 180 днів на рік. Разом із тим безробітні, зокрема, можуть розраховувати на:

  • щомісячну оплату у розмірі мінімальної заробітної плати (6500 грн / міс);
  • страховий стаж за період виконання відповідних робіт;
  • виплати по тимчасовій непрацездатності (у разі хвороби) тощо.

 

Однак протягом 14 робочих днів після закінчення трудового договору безробітним необхідно відвідати центр зайнятості, інакше з обліку знімуть та виплату допомоги по безробіттю припинять.

 

 

Сектор Надвірнянське бюро правової допомоги

відділу надання безоплатної правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД