Фото без опису

Cтаття 121 Земельного кодексу дає право громадянам безоплатно отримати землю для:

- ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство;

- ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

- ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

- будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

- індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

- будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Закон передбачає одноразову можливість передачі земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах вищезазначених норм за кожним видом використання. Тобто особа можете приватизувати шість земельних ділянок різного цільового призначення з наведеного переліку.

З прийняттям Закону України від 28.04.2021 №1423-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (далі – Закон № 1423) відбулась так звана децентралізація землеустрою, а саме – спрощення.

Найперше, що треба зробити, якщо маєте намір отримати землю, - визначитись із цільовим призначенням земельної ділянки, її орієнтовними розмірами та відшукати вільну ділянку. Останнє можна зробити за допомогою Публічної кадастрової карти України.

Наступний етап - підготовка клопотання, як це зазначено в частині 6 статті 118 Земельного кодексу, та подання його до:

  • сільської, селищної, міської ради - щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;
  • Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (далі - Держгеокадастр) та його територіальних органів - щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів.

У клопотанні треба вказати цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додають: графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки; погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб); документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

Орган місцевого самоврядування зобов'язаний розглянути клопотання в місячний строк і надати або відмовити в наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою для відведення земельної ділянки.

Згідно з новою редакцією статті 118 Земельного кодексу громадянин, який хоче в межах норм безоплатної приватизації приватизувати земельну ділянку, що перебуває у його користуванні, у тому числі земельну ділянку, на якій розташовані жилий будинок, господарські будівлі, споруди, що перебувають у його власності, подає до органу місцевого самоврядування територіальної громади клопотання про передачу йому такої ділянки у власність.

Отже, громадянин пише клопотання, до якого додає розроблену відповідно до Закону «Про землеустрій» технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). За новими правилами така документація замовляється особою без надання дозволу на її розроблення. Орган місцевого самоврядування зі свого боку в місячний строк з дня отримання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) приймає рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або ж вмотивоване рішення про відмову.

За послуги землевпорядників доведеться заплатити

Проєкт землеустрою для відведення земельної ділянки розробляється землевпорядниками на підставі укладеного з ними договору. І саме за їхні послуги доведеться заплатити. Нині законодавство напряму не впливає на ціноутворення у землевпорядній галузі. Тобто питання вартості врегульовують розробник та замовник, підписуючи договір, який відповідає вимогам земельного законодавства.

З-поміж чинників, які впливають на вартість послуг землевпорядника - регіон, конкуренція, сезонність, проблемність, наявність статусу юридичної особи, цільове призначення ділянки, розташування, обсяг замовлень тощо. У середньому розробка проєкту відведення коштуватиме не менше 3 тисяч гривень, а середня вартість у країні коливається в діапазоні 5-6 тисяч гривень.

Відповідно до статті 28 Закону «Про землеустрій» максимальний строк складання документації із землеустрою не повинен перевищувати шести місяців з моменту укладення договору.

Отримавши готовий проєкт землеустрою від землевпорядника, громадянин має затвердити його в органах місцевого самоврядування. Така процедура триває протягом двох тижнів з дня отримання проєкту і її результатом буде прийняття відповідного рішення, що передбачено частиною 9 статті 118 Земельного кодексу України.

Останній крок - реєстрація права власності

Останнім кроком для отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку. Для цього необхідно звернутися до державного реєстратора в ЦНАП.

Щоб зареєструвати право власності на земельну ділянку, право на яку набувається шляхом передачі земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, державному реєстратору подають:

- заяву на проведення реєстраційних дій;

- паспорт та ідентифікаційний код;

- рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність;

- витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

- квитанція про сплату адміністративного збору.

Подати таку заяву ви можете особисто або через уповноваженого представника. Строк розгляду заяви державним реєстратором складає 5 робочих днів.

 

 

 

Надвірнянське бюро правової допомоги

Івано-Франківського місцевого центру

з надання БВПД