Фото без опису

Василь Стефаник-видатний письменник-новатор кінця ХІХ століття, реформатор української прози, майстер соціально-психологічної новели. Його лаконічні, психологічно глибокі, сповнені драматизму твори доносять до читача трагічну правду про життя галицького селянства за часів неволі.

Народився письменник14 травня 1871 року в селі Русів Снятинського повіту на Станіславщині (тепер Івано-Франківка область) у сімї заможного селянина. Після шкільного навчання у Русові та Снятині вступив вступив до польської гімназії  в Коломиї, звідки годом його виключили за громадсько політичну діяльність. Продовжив навчання в гімназії у Дрогобичі,яку за два роки закінчив. Під час навчання виступав з публіцистичними статтями в часописі «Народ». На цей період припадають і перші спроби в художній літературі-вірші, а також у співавторство із Лесем Мартовичем-два оповідання: «Нечитальник»(1888) та «Лумера»(1889). 

У 1897 році вперше побачили світ новели письменника,опубліковані у чернівецькому двотижневику «Праця». Через два роки у Чернівцях вийшла перша збірка новел «Синя книжечка»,згодом- збірки «Камінний хрест»(1900), «Дорога»(1901), «Моє слово»(1905), «Земля»(1926).

Особливо хвилювала В .Стефаника  доля дітей. Про них він створив низку новел : «Катруся» та інші. Трагізм тодішнього життя дітей , діти без дитинства, без майбутнього -ось головні теми творчості письменника.

Важким для письменника став 1914 рік: почалася Перша світова війна, у лютому померла дружина , залишивши його з трьома малолітніми дітьми. Попри це, громадську активність В. Стефаник не припинив. Зокрема, брав активну участь у відзначенні 100-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка: виступав на мітингах , присвячених відкриттю пам’ятникам  поетові ,у м. Коломиї, м. Снятині, м.Скала-Подільська, та ін.

Тяжко хворів, переніс частковий параліч, запалення легенів. Смерть обірвала його життя 7 грудня 1936 року. Похований на пагорбі недалеко від рідного дому у селі Русів.

До 150-річчя від дня народження В. С. Стефаника, Добротівська бібліотека підготувала книжкову виставку . Виставка вміщує літературу ,що висвітлює життєвий і творчий шлях письменника ,його найвідоміші твори.

Фото без опису