Фото без опису

 

Чорний потік є одним із трьох найвідоміших центрів писанкарства Гуцульщини, що використовують автентичний візерунок. В селі яйця розписують цілими родинами, а узори передають  із покоління в покоління. І в наш час місцеві писанки не втратили  свого первісного вигляду. Якщо космацькі писанки вкриті жовто-червоними дрібним геометричним орнаментом, то чорнопотоцькі на блискучо-чорному тлі мають рослинний, тваринний і геометричний орнамент. Кольори використовуються традиційні, притаманні тільки нашій писанці: чорні, червоні, жовті, сині, зелені. Стверджують, що такий стиль розпису яйця можна побачити тільки на чорнопотоцькій писанці, і вона легко упізнається серед розмаїття інших.

Ази цього давнього мистецтва нині вивчають у місцевій школі, а також у сільській бібліотеці, до якої працівники Добротівської бібліотеки Ланчинського ТГ Микитишин Л.С. та Христан М.М. завітали на запрошення майстер-класу з розпису писанки. Під час заходу  завідуюча бібліотеки Василишин Мирослава розповіла історію походження першої писанки та навчила писанкувати, використовуючи традиційні орнаменти. Різноманітність символів дає можливість зрозуміти глибину мудрості українського народу, його вміння оберігати себе та свою родину, власну оселю, утворивши духовне коло захисту в обрядах і звичаях.

Подарована на Великдень писанка оберігатиме вас весь рік. І не так важливо, що на ній зображено , як те, що вона зроблена з душею.

Працівники Добротівської бібліотеки вдячні за запрошення завідуючої бібліотеки села Чорний Потік Василишин Мирослави.