Фото без опису

Він знехтував всім, що було йому найдорожче в світі,

Знехтував і самим життям-аби піднести свою вітчизну.                                                      

                                                                         (Пилип Орлик)

  20 березня відзначається 382 річниця з дня народження Івана Мазепи.

 

         Іван Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років. Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури. Мудрий і обачний політик, геніальний стратег, гетьман Війська Запорозького, меценат і високоосвічена людина свого часу мав одну велику мету – досягнути єдності та незалежності для України. Будучи обдарованим дипломатом, зберіг Запорізьку Січ – джерело військової сили своєї країни. Вже на початку свого правління І. Мазепа почав розвивати духовні та культурні цінності українського народу, за допомогою побудови великої кількості освітніх закладів і церков.

Фото без описуФото без опису

   В Ланчинській міській бібліотеці для дорослих облаштовано книжкову виставку-портрет «Іван Мазепа-великий син України», яка дозволяє глибше  ознайомитися з постаттю Івана Мазепи- однією з найзагадковіших постатей в українській історії.

  

 Провідний бібліотекар Любов Дутчак прочитала вірш Галини Запорожченко «Не спить Мазепа», написаний у 2017 році за мотивами трилогії Б. Лепкого «Мазепа».