Фото без опису  

19  березня у  Ланчинській міській бібліотеці для дорослих відбулося засідання кіно-клубу шанувальників старого українського кіно. Присутні вибрали для перегляду «Украдене щастя» — український двох серійний мінісеріал режисера Юрія Ткаченка, знятий за мотивами  однойменної драми  Івана Франка у 1984 році на студії «Укртелефільм».

Фото без описуФото без опису

   Драма Франка переростає у трагедію високої напруги, трагічну притчу про те, що на чужому нещасті свого щастя не збудуєш, так само як не можна зло подолати злом. Дія відбувається наприкінці позаминулого століття у прикарпатському селі. Любили одне одного, клялися у вічній вірності Михайло Гурман і Анна. Але забрали Михайла до цісарської армії, і брати Анни, щоб не ділитися із сестрою посагом, сказали, що загинув Михайло, силою віддали дівчину за наймита Миколу, вкравши у неї не тільки спадщину, а й щастя. Проходять роки. Змирившись з долею, живе Анна, і односельцям сім'я їхня здається щасливою. Але несподівано з'являється «воскреслий» Михайло Гурман, жандарм, — колишня любов Анни вибухає з новою силою. Тепер вже Михайло краде  щастя  у  Миколи. Але  і  йому, Михайлові, не  судилося  бути  щасливим.

Фото без описуФото без опису

   Присутні мали можливість помилуватися дивовижною грою Героя України - Богдана Ступки  в ролі Миколи Задорожного.
   Під час обговорення всі погодилися з думкою, що тільки становище в суспільстві, коли гроші вирішують все — ось головний винуватець всіх бід. Можна винуватити Анну за безсоромну поведінку, Миколу за нерішучість, Михайла за жорстокість. Але всі вони — жертви суспільного ладу, який, по суті; і вкрав у них щастя. Бо скільки б ми не говорили мудрих слів, животворною є не ненависть, а тільки любов.

Проєкт «Етнокав’ярня «Скарбниця ідей та традицій» виконується випускницями Академії Жіночого Лідерства, яка реалізується Українським Жіночим Фондом в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом Міжнародних Відносин (NDI) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)». Ланчинська селищна рада є партнером програми DOBRE, яка реалізується консорціумом організацій на чолі з організацією Всесвітні Громади (Global Communities) й фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).