Фото без опису

(про традиції і обряди українського народу у свят вечір)

Свято Різдва чекають з нетерпінням і дорослі і малі. Воно приносить чимало радощів веселощів. Свято тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє. Та чи знаємо ми як його святкувати?                                                     

Тому працівники культури Добротова організували захід “ Усім людям на здоров’я’’ ( про традиції і обряди українського  народу у свят-вечір). На цьому заході були запрошені господині Добротова, які  ділилися досвідом у приготуванні святої вечері, а також взяли участь у приготуванні куті.

Розпочинається Різдво 6 січня – Святий Вечір. Цей день у всіх асоціюється із такою смачною стравою як кутя. Вона красується на столі серед ще 11 страв. Адже всі знають про те, що до Святої Вечері потрібно приготувати 12 страв.

  1. Кутя
  2. Узвар
  3. Риба смажена
  4. Пісний борщ
  5. Тушкована капуста
  6. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком
  7. Пампухи
  8. Салат із буряка і чищеного оселедця
  9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
  10. Квасолеві млинці
  11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
  12. Варена картопля, змащена товченим часником із олією

 

Кутя вважається основною обрядовою їжею, а тому з нею пов’язано чимало обрядодій. Після її приготування,вийнявши горщик, дивимось; якщо зерна піднялися  через вінчик – на доброту, а запалася - на лихе передвістя. У різних регіонах її готують то рідкою, то густою. Незмінним є горіхи (цілі або подріблені), мед , родзинки.

Вечір, найстарший чоловік у родині урочисто вносить до хати снопик із жита, пшениці,ячменю,проса та гречки, вівса. Його ставлять на покутті під іконами. Цей снопик звуть - «дідохом», також кладуть буханець хліба. На столі запалюють свічку - пам’ять про душі пращурів.

Дуже радісно почути в цей день щирий дитячий спів чи у вертепному дійстві побачити звіздаря з різдв’яною зіркою, пастушків з посохами і Ангела - охоронця, навіть нечистого - чортика,якого не боїться і прожене Ангел. У колядках прославляють народження Божого Сина, вітають господарів теплими побажаннями доброту і злагоди, тому наших запрошених гостей привітали учасники вертепу з колядою.

У цей день є також традицією миритися з тими, з ким були у сварці, пробачати будь-які образи, щоб відчути всю  радість та чарівність не тільки свята, а й життя.

 

Веселих свят !

Микитишин Л.С.