Усім людям на здоров’я
(про традиції і обряди українського народу у свят вечір)
Свято Різдва чекають з нетерпінням і дорослі і малі. Воно приносить чимало радощів веселощів. Свято тішить своїм затишком, спокоєм та надіями на краще майбутнє. Та чи знаємо ми як його святкувати?
Тому працівники культури Добротова організували захід “ Усім людям на здоров’я’’ ( про традиції і обряди українського народу у свят-вечір). На цьому заході були запрошені господині Добротова, які ділилися досвідом у приготуванні святої вечері, а також взяли участь у приготуванні куті.
Розпочинається Різдво 6 січня – Святий Вечір. Цей день у всіх асоціюється із такою смачною стравою як кутя. Вона красується на столі серед ще 11 страв. Адже всі знають про те, що до Святої Вечері потрібно приготувати 12 страв.
- Кутя
- Узвар
- Риба смажена
- Пісний борщ
- Тушкована капуста
- Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком
- Пампухи
- Салат із буряка і чищеного оселедця
- Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
- Квасолеві млинці
- Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
- Варена картопля, змащена товченим часником із олією
Кутя вважається основною обрядовою їжею, а тому з нею пов’язано чимало обрядодій. Після її приготування,вийнявши горщик, дивимось; якщо зерна піднялися через вінчик – на доброту, а запалася - на лихе передвістя. У різних регіонах її готують то рідкою, то густою. Незмінним є горіхи (цілі або подріблені), мед , родзинки.
Вечір, найстарший чоловік у родині урочисто вносить до хати снопик із жита, пшениці,ячменю,проса та гречки, вівса. Його ставлять на покутті під іконами. Цей снопик звуть - «дідохом», також кладуть буханець хліба. На столі запалюють свічку - пам’ять про душі пращурів.
Дуже радісно почути в цей день щирий дитячий спів чи у вертепному дійстві побачити звіздаря з різдв’яною зіркою, пастушків з посохами і Ангела - охоронця, навіть нечистого - чортика,якого не боїться і прожене Ангел. У колядках прославляють народження Божого Сина, вітають господарів теплими побажаннями доброту і злагоди, тому наших запрошених гостей привітали учасники вертепу з колядою.
У цей день є також традицією миритися з тими, з ким були у сварці, пробачати будь-які образи, щоб відчути всю радість та чарівність не тільки свята, а й життя.
Веселих свят !
Микитишин Л.С.