Сьогодні, коли квітень покрив нашу землю ніжною зеленню, уквітчав первоцвітом та сон-травою, коли вся Україна замаїлася щедрою весною, до нас, як і щорічно у цей день, прийшло радісне свято – день народження нашого славного земляка, чудового прозаїка і поета Юрія Шкрумеляка. Ланчинський ліцей носить назву в’язня більшовицьких концтаборів, тож  саме сьогодні учні, вчителі та всі присутні  вшанували пам’ять героя виховним заходом. Ланчинська міська бібліотека для дорослих приймала участь в проведенні свята та організувала книжкову виставку  «Його імення – Юрій  Шкрумеляк

 Із Ланчина над Прутом швидкоплинним».

   Про Юрія Шкрумеляка – не лише неперевершеного співця стрілецької пісні,  майстра цікавих повістей, оригінального драматурга, творця колядок  і щедрівок, а ще й чудового дитячого письменника, який творив для дітей і про дітей,  видавця, засновника і першого редактора дитячого журналу «Дзвіночок», який виховував юних українців   упродовж 1931-1939 рр., розповіли Ганна Юріївна Казюк - вчитель української мови та літератури та  Тетяна  Михайлівна  Дикан – директор  ліцею.  

  Громадянин, людинолюб, поет – так коротко можна означити життєвий і творчий шлях Юрія Андрійовича  Шкрумеляка, отого легендарного Івана Сорокатого, про котрого знала вся Україна, але прізвище вимовляла стиха.

 Здається, ніби саме про Юрія Шкрумеляка писав французький мислитель Жан Поль Сартр: «Як би ви до цього не прийшли, незалежно від ваших переконань, література кидає вас у бій. Писати — отже, саме таким чином прагнути свободи. Відколи ви вирішили це робити, вимушено чи за власним бажанням, — ви ангажовані. Ангажований на що? — здивуєтеся ви. Відповідь проста: захищати свободу.”

І хай ніколи не в’януть квіти біля пам’ятника поету, громадянину, людинолюбу -  Юрію Шкрумеляку, який заповів нам:

Всі найкращі хвилини життя

Посвятіть для народу.

Ідеал ваш хай буде весна,

А мета вам – свобода!

Фото без опису