Фото без опису

 

                                                                        Моє життя безсонні ночі

Моє життя – тривожні дні.

                                                                         А мої стопи кров полоче,

                                                                  Мені освічують огні.

Ці рядки поезії належать патріоту української державності, поету, письменнику, уродженцю селища Ланчин, нашому краянину Юрію Шкрумеляку. З нагоди 124 річниці з дня його народження 18 квітня 2019 року Ланчинська територіальна громада вшановувала пам’ять видатного поета-земляка, воїна січового стрілецтва.

 Письменник і поет Юрій Шкрумеляк був також талановитим публіцистом, редактором, педагогом, перекладачем, журналістом, великим ерудитом, людиною добросердечною і товариською. Він все життя працював не покладаючи рук, вкладаючи в кожну справу своє серце та залишив велику і багату творчу спадщину: кілька повістей, твори для дітей, поезії, публіцистику, переклади, спогади.

До безсмертного слова письменника, через його творчість долучилися педагоги та учні закладів загальної середньої освіти Ланчинської ОТГ та провели ряд заходів, а саме:

-Урочисті лінійки на теми: «Поет, письменник, патріот», «Знавець дитячої душі».

-Вчителями української мови та літератури, класними керівниками 1-4 класів проведено уроки позакласного читання по творчості Юрія Шкрумеляка:

1-4 класи за циклом оповідань «Загублений черевичок»;

5-6 класи за циклом віршів «Молитва за рідну мову»;

7-11 класи за оповіданнями Ю. Шкрумеляка «Огні з полонин».

Класними керівниками 1-11 класів проведено виховні години, присвячені життєвому шляху Ю. Шкрумеляка : «Не словами, а добрими ділами», «А я іду по світу у вишиванці» «Ю. Шкрумеляк – поет рідного селища».

-Конкурси поезій «Молитва за рідну мову».

- Усні журнали "Сторінками життя поета" та відеопрезентації «Життя і творчість Ю. Шкрумеляка»

- Круглі столи "Доля митця і доля України" (за біографією Ю.  Шкрумеляка)

- Літературно – музичні свята: «Один із чети крилатих», «У віночок шани поету Січового Стрілецтва».

-В шкільних бібліотеках організовані виставки: «Літописець країни дитинства», «Славний земляк».

18 квітня 2019 року вчителями Міжшкільного методичного об’єднання української мови та літератури, зарубіжної літератури, іноземних мов організовано та проведено засідання круглого столу «Літописець Січового Стрілецтва».

Саме через вивчення творчої спадщини Юрія Шкрумеляка – літописця душ, яким він був, глибше усвідомлюються цінності вищих істин , духовних пріоритетів у нашому житті. Нехай ніколи святе слово поезії нашого земляка не буде забуте між народом! З нами Бог і Україна!