Ти - вічний біль, Афганістан!

Ти – наш неспокій,

І не злічить глибоких ран

В   борні   жорстокій.

І не злічить сліз матерів, дружин, дітей –

Не всі вернулися сини із тих ночей…

 

30 років тому  в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація, через яку пройшли майже 700 тисяч осіб. Серед них – 30% українців. 15 тисяч вояків загинуло у радянсько-афганській війні. На Україну не повернулися 3360 воїнів, з них – 3320 загинуло, а 80 – пропало безвісти.

До цієї дати бібліотекарі Ланчинської міської бібліотеки для дорослих організували і провели вечір-зустріч з воїнами-афганцями.

Під час заходу ведуча, яка і є завідувачем бібліотеки,  Марія Іванівна Попович розповіла присутнім про ті страшні події афганської війни, які стали болючим спогадом усіх воїнів-ветеранів, а ще більшим болем для матерів, синів, дружин, які не дочекалися  найдорожчих людей – синів України. Вона зазначила, що молоді хлопці йшли туди не за орденами та медалями, а свято вірячи, що виконують інтернаціональний обов’язок, що несуть визволення приниженим та поневоленим, що йдуть не вбивати, а захищати нове життя.

Безумовно, на захід сповнений почуття патріотизму та гордості за земляків-героїв прибули воїни-афганці: Мирослав Вовчук, Василь Іванюк, Роман Іваночко та Михайло Усин,  мешканці нашої громади. Вони згадали події страшної війни в Афганістані, познайомили із масштабами складних і неоднозначних подій війни, в якій полягли їх побратими та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання.

Захід супроводжували вірші про афганську війну, які декламували: начальник відділу освіти Андрій Микитин, начальник відділу культури Михайло Іванішак, директор Народного Дому Василь Цюрак, провідний бібліотекар Любов Дутчак, вчитель української мови та літератури Ланчинського ліцею ім. Ю.Шкрумеляка Олеся Іваночко, учень  гімназії   Святослав Щербатюк.

Присутній на заході  заступник селищного голови Михайло Гресько, зазначив, що  афганська кампанія залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними стежками, хто втратив друзів, синів, батьків.

На завершення присутні побажали воїнам-афганцям міцного здоров’я, добробуту у їхніх родинах, а найголовніше – щоб їхні сини ніколи не зазнали війни і не бачили на тлі чорного неба траси від кулеметних черг, щоб над їхніми головами ніколи не свистіли кулі.

Кожен  день, кожен час пам’ятаймо,

Скільки  жертв нам  війна принесла.

Все, що можна, для  миру віддаймо!

Збережімо   для   нащадків   життя!

Пам'ять про ці події назавжди залишиться в пам’яті українського народу та буде прикладом для молодого покоління.

Марія Попович запросила на захід Володимира та Романа Малярчуків, які кілька днів тому стали лауреатами міжнародного Всеукраїнського  фестивалю  під назвою «Родина імені Назарія Яремчука». В дарунок для гостей, а особливо для воїнів-афганців вони виконали пісню «Ми українці» та пісню «До зірок», що принесла їм перемогу.

На завершення зустрічі всі разом виконали Гімн нашої Держави, бо «…Україна - не вмре – поки житимуть люди».

Сценарій заходу підготувала і провела  завідувач Ланчинської міської бібліотеки для дорослих – Марія  Іванівна Попович. Також до уваги присутніх була представлена виставка літератури.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису