У  літературі  визнаю

Єдиний  культ – духовної  і

мовної   краси.

Г.Турелик

    Галина Зіновіївна Турелик  - поетеса, журналіст, яка зуміла поєднати в своєму житті, здавалось би, непоєднуване: активну журналістську та редакторську працю з немеркнучим спалахом поетичного слова.

   Гортаючи сторінки її поетичного альбому, ведучі заходу, присвяченого до 70-річчя з дня її народження, Марія Попович, завідувач Ланчинської міської бібліотеки для дорослих  та Олеся Іваночко, вчитель української мови та літератури ліцею  ознайомили учнів-десятикласників з біографією відомої прикарпатської поетеси. Зазначили, що вона є лауреатом обласної літературної премії імені Дмитра Клима 1970 року за першу збірку «Посіяний промінь», лауреатом премії імені Мирослава Ірчана та Володимира Свідзінського за поетичну збірку «Здвиження» («Місто НВ», 2009).

У 1998 році за добірку поезій «Світлотіні старих світлиці», опублікованих у «Перевалі» вона була відзначена обласною премією імені Василя Стефаника.

Далі був проведений екскурс поетичними збірками, серед  яких «Три зернини», «Вечірні бджоли», «Зелене багаття», «Новосілля», «Між альфою і омегою», «Монолог», «Бурштинова ватра», «Здвичення».

У своїй поетичній творчості Галина Турелик оспівує працю земляків-хліборобів, писала про щастя і драми в коханні, про радість материнства, красу природи, любов до Матері-України та рідного краю. Є вірші-присвяти, зокрема Лесі Українці.

Наступна сторінка – Галина Турелик – журналіст. Цій справі вона віддала багато років в редакціях різних Івано-Франківських газет, а  також у часописі «Перевал». За її сприяння та участі на сторінках цього видання вперше побачили світ багато творів Тараса Мельничука, Степана Пушика, Степана  Процюка та інших авторів. Їй доводилось редагувати чи мало чужих творів.

Сьогодні Галина Зіновіївна перебуває у  творчому пошуку, слідкує за  творчими успіхами колег, цікавиться модерною поезією. Вона зауважила, що її пошуки ще не скінчилися, адже, за її словами «… цвітуть і родять же старі яблуні».

Високу оцінку творчості пані Галини  поставив  відомий літературознавець і критик Євген Баран. Зауважив, що «.. творчий набуток Галини Турелик заслужено складає основу українського літературного канону другої половини ХХ століття. Авторка  однаково сильна в ліричному вірші та в громадянській ліриці. Її письмо зріле, пластичне, кольористичне.».

З безмежною любов’ю, напутніми словами  звертається поетеса до молодих авторів зі словами: «Творіть без страху, адже Божественне у ваших душах. Усвідомлюйте велич рідного народу і плекайте свою національну гідність... усе в нас  буде, як тільки совість не згасне…».

Вірші з усіх збірок авторки, наявних у книгозбірні Ланчинської міської бібліотеки для дорослих, читали з задоволенням учні 10-А класу ліцею ім.. Юрія Шкрумеляка: Голіней Вікторія, Андрушко Мар’яна, Дмитрук Катерина, Іваночко Олеся, Гресько Мар’яна, а також бібліотекарі: Любов Дутчак та Любов Щербатюк.

І як би не склався життєвий шлях ювілярки, але завжди в серці, в душі залишалось щось незмінне, чисте,  те, що виокремлює творчих людей – служіння своєму народові.

Сценарій заходу підготувала  завідувач Ланчинської міської бібліотеки для дорослих – Марія  Іванівна Попович.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису