4 лютого щорічно відзначається  Всесвітній день боротьби проти раку. Ланчинська міська бібліотека для дорослих  організувала інформаційно-пізнавальну  годину «Я є і буду».

   Запрошена на захід Ірина Тодорів (головний лікар КНП центру первинної медико-санітарної допомоги) розповіла присутнім про   причини і наслідки раку. Наголосила, що важливо усвідомлювати, що рак – це не вирок. Це хвороба, з якою можна і необхідно боротись, яку можна і необхідно перемагати! Обов’язковою для своєчасного лікування є рання діагностика цієї хвороби, тому  дуже важливо знати більше про онкозахворювання, щоб вчасно почати лікування. За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла. Від раку щорічно вмирають   мільйони   людей. На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючи елементарні норми здорової поведінки, такі як: огорожу доступу до куріння дітей, боротьба з курінням як таким; фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.

        Марія Попович (завідувач Ланчинської міської бібліотеки для дорослих) розповіла про історію запровадження пам’ятної дати та, як людина, якій довелося зустрітися з цією страшною хворобою розповіла, як треба поводитися з онкохворою людиною і наголосила, що тільки віра в себе, своїх близьких і найголовніше віра у Всевишнього допоможе, щоб лікування було ефективним.

  

Мета цього заходу - підвищення обізнаності людей про рак як про одне із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації, привернення уваги до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання,  що стоять перед світом в боротьбі з раком. Закликати політиків і організації-членів UICC (Міжнародного союзу проти раку) ставитись до проблеми             раку  як  політичного  пріоритету. Пам’ятати, вчасно залучаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання. На даний момент вже відомо, що виникнення 43% ракових захворювань можна було б запобігти, орієнтуючись і дотримуючи елементарні норми здорової поведінки, такі як: огорожу доступу до куріння дітей, боротьба з курінням як таким; фізична активність; збалансована та здорова їжа; своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки; утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії; своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.