Сьогодні, 29 січня 2019 року у селищі Ланчин, біля насипної могили  словами:

«Жертовний хрест під Крутами стоїть,

Людською пам’яттю приречений стояти.

Холодний вітер з верховіть,

Цілує хрест, як сина мати»,

та виконанням гімну України розпочато годину пам’яті з нагоди 101-ої річниці бою під Крутами.

За загиблими героями України була відправлена панахида о. Василем Ткачуком. Також, хвилиною мовчання, було вшановано Героїв Крут, Небесної Сотні та всіх, хто поліг за Україну.

Ведучими заходу було зачитано історичну довідку про загиблих юнаків на станції Крути, а тріо викладачів Ланчинської музичної школи виконали пісню-реквієм «Зоріла золота заграва».      

Участь у заході взяли заступники Ланчинського селищного голови  Михайло Гресько та Василь Іванішак, депутат Івано-Франківської обласної ради Михайло Іваночко, працівники апарату Ланчинської селищної ради ОТГ, працівники культури, учні та вчителі Ланчинського ліцею ім. Ю. Шкрумеляка та Ланчинської гімназії, небайдужі громадяни.

Захід закінчився виконанням гімну України.

Бій під Крутами  - це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження  українців, усвідомлення  права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилася в серцях молодих людей – найкращих представників українського студентства.