ПОЕТИЧНА ГОДИНА

«ЗАГЛЯНЬ  У  ПОЕЗІЇ  ЧИСТЕ  ВІКНО!»

      Саме такими ніжними словами розпочала творчу поетичну годину «Поезії не змовкне джерело» у Ланчинському ліцеї ім. Ю.Шкрумеляка, приурочену до Всесвітнього дня поезії, Марія Попович, завідувач міської  бібліотеки  для  дорослих.

 Фото без опису Фото без опису

      Таких мистецьких свят уже  було проведено сила-силенна, але це було особливим: великий і вічний, повний таїни і принад, чудовий і неповторний світ поезії, його загадкове й чисте вікно привідкрила Марія Іванівна юним слухачам  і їх наставникам, запросивши на свято поетів-земляків, наших учасників: ланчинців Марію Яновську та Анатолія Любецького, а також заочно познайомила з поетесою з Добротова Надією Кметюк, яка нині живе в Коломиї.

      Марія Яновська та її перша збірка «Квіти кохання» - це була мить поетичного відкриття! Всі присутні пройнялися глибинними чарами її поезій: присвят найдорожчим людям, світлих одкровень у любові до рідного краю, до наймиліших серцю куточків Ланчина, палкої любові до рідної мови.

Фото без опису Фото без опису

    Так, поетеса Марія Яновська – справжній чарівник, а тому вміє сказатим звичайнісінькими словами дуже-дуже багато. Це добре і тонко відчули наші читці під орудою Олесі Василівни Іваночко, вчителя української мови та літератури ліцею. Отож подружіть з поезією Марії Яновської, дорогі ланчинці і добротівчани, відкрийте для себе магічну силу її поетичного слова.

    Творчістю пані Марії щиро захоплений і голова нашої об’єднаної територіальної громади Володимир Попович, назвавши її вірші звучанням  нашої душі. А душа не буває німою!  Володимир Васильович звернувся    з пристрасним словом до учнів і педагогів, а разом з тим,  і до всіх нас, нагадавши, що кожна людина, рід, село чи місто мають свою історію, відчуття ж цієї історії – найперша ознака культури, інтелекту люди  її патріотизму. Тому кожному треба знати свою історію, традиції, звичаї, збирати по перлині і   передавати нащадкам те, що залишили нам у спадок  діди і прадіди. А втім, ми й самі – творці історії, поети-ланчинці, творчі особистості,  які присутні на зустрічі, хай збагатять наш духовний  світ, хай  відчинять це пречисте вікно у світ слова, спонукають вже    до  нових  звершень,  успіхів,  дерзань.

    Фото без опису Фото без опису

     Гострим болем і радістю, синівською любов’ю до України  пройнята творчість Анатолія Любецького. Складні поетичні всесвіти його розкрила  нам Марія Попович, наголосивши, що поезія для  нього – сенс життя, засіб вираження свого я, відгук серця на радощі й болі  буття.

    Автор має майже триста віршів, окремі з них уже були  опубліковані в різних періодичних виданнях, а тепер він готує  видання свою першу збірку. Але поезію не можна переказати,   бо це те – що між словами. І тому, найбільшу втіху мали  учасники зустрічі, коли вірші читали самі поети. І це справді було неповторно, це був «якийсь безсмертний дотик до  душі»!

   Найбільш зворушливою на святі була презентована Марією  Попович (завідувач бібліотекою) творчість поетеси трагічної долі, скорботного янгола української поезії – Надії Кметюк. Воістину її вірші – голос совісті і честі, а декламували їх, артистично й довершено, Любов Дутчак, Олеся Іваночко та              Яна Дімнич.

   Причастися, читачу, віршами Надії Кметюк, відчини завісу у розмаїтий світ її збірок «Божі очі», «Аве Марія», «Молитви Надії» та «Повертайтеся живими».

Фото без опису Фото без опису Фото без опису   

    Кінцевий акорд свята прозвучав велично й урочисто: вірш десятикласниці Ірини Шкрумеляк схвилював усіх, як і ніжна мелодія скрипки випускниці ліцею Оксани Горганюк та пісні про Ланчин, що написав композитор Микола Ведмедеря на слова Марії Яновської.

    Тож нехай світле поетичне слово наших земляків буде величне й високе, як  Говерла, багате і дзвінке, як Україна!

            Фото без опису  Фото без опису

            Фото без опису          

Присутні уклінно вдячні органі-заторам поетичної стрічі за подаровані   миті   радості   й   відпочинку,   осяяння   і   щастя!