Фото без опису  Фото без опису  Фото без опису  

19 серпня весь християнський світ відзначає одне з найбільших релігійних свят – преображення Господнє або Спас. Цього дня в церквах святять фрукти й овочі, обжинкове колосся, хліб та мед  дякують Господу за всі земні плоди.

         Залежно від часу визрівання плодів Спаса справляють тричі. Перший Спас водяний, або Маковея – 14  серпня, другий – Великий або медовий – 19 серпня, третій горіховий – 29 серпня. На цю благословенну пору припадають і традиційні урочистості святкування врожаю. Закінчення основних робіт у полі.

         Детальніше про ці всі свята розповідає виставка одного дня  «Спас іде – літо за собою веде». Видання про народні звичаї і традиції, представлені на виставці, допомагають користувачам бібліотеки дізнатися про різні назви свята Спаса, його історію, особливості та народні прикмети. Родзинкою на виставці поруч з цікавими книгами були гостинці літа: червонобокі яблука, соковиті груші, сливи з домашнього саду і, звичайно ж, мед! Для відвідувачів старшої категорії була проведена година народознавства « Медовий спас – солодкий час».

 

Леся Микитишин