Фото без опису

Фото без опису

Громадська криниця - це джерело питної води, обладнане для загального користування, як правило, в сільській місцевості або на околицях населених пунктів. Це звичне джерело води для населення, де вода добувається із землі за допомогою відер, коловорота або насосів. 

 

Місця влаштування  колодязів  слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

 

Територію поблизу колодязя  треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.

 

У радіусі 50 м від колодязів   не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

 

Забороняється використовувати для підйому води із колодязя  ємкості, які приносять споживачі, а також набирати воду із відра загального користування посудом, що належить споживачам.

 

У багатьох громадах криниці залишаються важливим джерелом питної води. Проте вода з криниць не завжди безпечна для споживання, особливо після дощів, паводків або через відсутність належного догляду.

 

Працівниками відділу епідеміологічного нагляду та  профілактики неінфекційних хворіб Надвірнянського РВ  проведено моніторинг  питної води з криниць громадського користування    в     с. Гвізд   Надвірнянської ТГ.           В присутності старости села проведено відбір проб води  для  мікробіологічного та санітарно-хімічного  дослідження.  

 

Основна мета    моніторингу -  визначити   чи є вода безпечною в епідемічному   відношенні, має сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

 

Для виявлення небезпечних бактерій або хімічних речовин, оцінки придатності води для пиття, приготування їжі чи технічного використання та попередження спалахів інфекцій у громаді,  дослідження проб води проводяться за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками.  

 

Здоров’я починається з води.   Бережім  своє  здоров’я!