Фото без опису

«Ну що б, здавалося слова?

Слова  та   й  голос – Більш   нічого.

А  серце б’ється –  ожива,

Як їх почує. Знать, од Бога

І  голос  той,  і   ті   слова

  Ідуть   між   люди!»    

  Т.Шевченко

 

      21 березня за рішенням 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО був  призначений Всесвітній день поезії. Це свято відзначається з 1999  року. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Вона формує громадську  думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора,    так і читачів. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство. Поезія допомагає нам жити. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу — це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості. Поезія – це мистецтво, що відтворює життя, вірує у правду і любов, радощі і страждання, зустрічі і розлуки, тому вона, поезія – житиме                  вічно!

    У житті все починається з чогось: річечка зі струмочка, дерево                                                   із  коріння. Так і в поезії. Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван  Франко,  Василь Стус, Олександр Олесь, Дмитро Павличко, Володимир Сосюра,  Борис Олійник,  Іван Драч, Микола Вінграновський,  Ліна   Костенко… –   ці імена входять в наше життя з дитинства і залишаться з нами до кінця. Кожний знаходить в них щось  своє,  близьке  і  зрозуміле.

     Ланчинська міська бібліотека для дорослих приєдналася  до  марафону під    час Національного тижня читання поезії, який проходить з 16 по 24 березня               2024 року з ініціативи  команда Українського інституту книги. Розпочинає марафон  читання  провідний  методист  КЗК  «Центр культури і дозвілля» Марія Попович віршем  Іванни Мошури-Долі «Ніхто  не  вірив,  що   прийде  війна…».

Продовжили марафон з власними віршами наші талановиті земляки: Богдан Іваночко «І нам довелось…» і «Я бачив сонце в різних далях…», Марія Яновська «Як хочеться проснутись без війни» і «Куди ж, скажіть, тепер йому іти?», Ганна Дем’янчук «Прощання з героєм», Іванна Мошура-Доля «Герої в Небі, варвари – в землі!..», а також Костянтин Іваночко з віршем військового Гаріка Бірча «Моя Україна» та Олег Усин з віршем Богдана Іваночка «Я повернусь…».

   Тиждень поезії в Україні відбувається вперше, і це гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного     слова в культурі, особливо   під час війни, адже поезія  як форма літератури реагує на події найпершою. Культура є особливо важливою в час кризи, зокрема, в час війни  і  жорстоких   випробувань.

Цей тиждень присвячений Поезії, як камертонові наших почуттів. Гасло тижня читання поезії  – «Ріки незмінно течуть додому»  –    це про міцні зв’язки  з батьківщиною, попри відстані.  Нехай читання поезії розрадить і підтримає  українців, які через війну росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни  чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу.

 

ВСЕ    БУДЕ     УКРАЇНА!