«Він був сином мужика — і став володарем в царстві Духа. Він був кріпаком — і став велетнем у царстві людської культури» (І. Франко).

 

Фото без опису

 

 

 

210 років тому, 9 березня 1814 року, народився національний Герой та символ України, всесвітньо відомий поет, художник, письменник та гравюр Тарас Григорович Шевченко. Багатогранна творчість Шевченка була і залишається одним із головних чинників формування національно-патріотичної свідомості українців. З новою силою відчутний тепер її вплив на різні сфери духовного життя української нації. Шевченко був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Гортаючи сторінки творчості генія, ми усвідомлюємо, що ця людина давно стала символом, знаком, легендою! Творчість Шевченка це не просто поетичні рядки, а філософія, і мудрість. Його слово було і досі лишається ознакою нацiонального вiдродження та утвердження української нацiï, ïï надiєю на кращi часи. Для кожного з українців Тарас Шевченко символ, легенда, пророк.

 

З метою вшанування пам’яті, виховання любові та пошани до творчої спадщини поета, сприяння формуванню патріотизму, протягом березня у всіх закладах освіти та культури Ланчинської ТГ проходять інформаційно-просвітницькі, мистецькі та виховні заходи. Здобувачі освіти ближче знайомляться з творчістю поета, переглядають відеоматеріали, декламують вірші.

 

5 березня 2024 року на базі Ланчинського БДЮТ відбувся конкурс читців поезії Тараса Шевченка серед здобувачів освіти Ланчинської громади «Ми нащадки твої, Тарасе».

 

З метою  привернення уваги та залучення дітей та дорослих до поетичного слова генія, протягом березня у всіх бібліотеках нашої громади представлено книжкові виставки. Всі бажаючі мають змогу познайомитися з творчістю. Шевченка, переглянути виставки, почитати книги, записати біля виставок відеоролики з прочитанням улюбленої поезії.

 

8 березня у Добротівському сільському клубі відбувся літературно-мистецький захід «Єднаймо душі словом Кобзаря». Учасники свята - учні і вихованці закладів освіти та культури Ланчинської ТГ.

Розпочали із вшанування памʼяті Шевченка, та покладання квітів до памʼятника у центрі села Добротова. А також, схиливши голови, вшанували пам’ять наших героїв-захисників та всіх, хто загинув у священній боротьбі за мирне небо над нами, за дитячий сміх, за нашу свободу.

Високий рівень майстерності юних і дорослих учасників. Красиві та продумані образи і костюми. Вірші декламувались артистично, емоційно, з розуміння про що вони! Яскравість та емоційність виконання не залишили в залі нікого байдужим, що підтверджувалося щирими оплесками глядачів. Дякуємо за чудове свято всім артистам та керівникам!

Захід був благодійним. Всі зібрані кошти підуть на допомогу та потреби наших воїнів-захисників.

 

Читаємо Шевченка, допомагаємо Збройним Силам України і віримо в пророцтво великого сина України:

 

«І на оновленій землі
Врага не буде, супостата,
А буде син, і буде мати,
І будуть люде на землі».