Фото без описуКашлюк — гостре інфекційне захворювання бактеріальної етіології, з повітряно-краплинним механізмом передачі, при якому провідним клінічним симптомом є затяжний спазматичний кашель.

 

Збудником хвороби є бактерія – кашлюкова паличка Bordetella pertussis. Кашлюкова паличка передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини, яка знаходиться поруч зі здоровою людиною на відстані менше одного метра.

       Найчастіше, він передається через повітря, а точніше, ви можете захворіти, розмовляючи з хворим, користуючись одним посудом або рушником. Інкубаційний період кашлюку у дітей (час, коли хвороба може не проявлятися) триває до 15 днів. Кашлюк – надзвичайно заразне  захворювання, яке передається майже стовідсотково при контакті з хворим.

Основними клінічними проявами кашлюка у дітей є сильні напади затяжного кашлю, які можуть закінчуватись блювотою. Кашель супроводжується синюшністю та набряклістю обличчя, можливі носові кровотечі, крововиливи в шкіру, мозок та кон’юнктиву очей. Найбільш небезпечний кашлюк для дітей періоду новонародженості, особливо недоношених, оскільки напад кашлю може супроводжуватися зупинкою дихання (апноє) та судомами, що можуть стати причиною смерті.

         Вакцинація - це єдиний метод профілактики від цієї хвороби.

 Щеплення проводяться за віком: у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення) та у 18 місяців (четверте щеплення).
Для вакцинації дітей проти кашлюку на
 першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (далі — АаКДП), так і з цільноклітинним (далі — АКДП) кашлюковим компонентом.
Перенесений кашлюк в
 анамнезі не є протипоказанням до вакцинації проти цієї хвороби. Щеплення проти кашлюку проводиться дітям до 6 років 11 місяців 29 днів. Вакцинація дасть змогу захистити дитину від хвороби та її ускладнень.

Рекомендації батькам

Для того, щоб вберегти вашу дитину від кашлюку, вона повинна отримати рекомендований курс щеплень. Якщо у вашій сім'ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам'ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюку, несуть загрозу немовляті. 

 

 

Не будьте байдужими до здоров’я своїх дітей, не відмовляйтесь від профілактичних щеплень!