Фото без опису

15 лютого провідний методист КЗК «Центр культури і дозвілля» Марія Попович в приміщенні Ланчинської міської бібліотеки для дорослих провела профорієнтаційну інформину на тему «Польська вища освіта».

Марія Попович наголосила, що в останні роки університети Польщі зарекомендували себе, як заклади, які надають якісну й одночасно достатньо недорогу освіту і які є своєрідним «вікном» у Європу, адже польський диплом признається у всіх країнах Європейського Союзу, що суттєво збільшує можливість випускників. Вищі навчальні заклади Польщі піклуються, щоб під час навчання студенти отримали окрім знань, також і практичні навички, тому університетами передбачено проходження практики у провідних фірмах та організаціях не лише Польщі, але й в інших країнах ЄС. Польські ВНЗ беруть участь у програмах обмінів Socrates/Erasmus, мають також підписані угоди з іншими європейськими університетами, завдяки чому студенти мають реальну можливість там навчатися, стажуватися та отримувати дипломи двох європейських ВНЗ.

Для того, щоб стати студентом польського ВНЗ не потрібно проходити ЗНО, оскільки у Польщі воно не береться до уваги. Все, що необхідно – це мати атестат про закінчену середню освіту.

У Польщі є кілька державних закладів, які пропонують безкоштовне навчання для українців, серед них: Варшавський та Лодзький Політехнічні інститути, Вроцлавський університет, Вроцлавський природничий університет та Сілезький Університет в Катовіцах. Для того, щоб отримати безкоштовну освіту у Польщі потрібно пройти співбесіду на знання польської мови та профільного предмета. Щоб дізнатися більш детально про безкоштовне навчання у Польщі, можна зв’язатися з менеджерами представництв Центру польської вищої освіти, які є в Івано-Франківську або залишити свій контактний номер у чаті.

Польща підписала Болонську декларацію у 1999 році тому весь навчальний процес у польських університетах повністю стандартизований та відповідає всім вимогам ЄС.

Як і в інших країнах Європейського Союзу, у Польщі навчання починається з першого жовтня. Академічний рік розділений на два семестри, які передбачають проходження дидактичних та практичних занять, підготовки та складання сесії. Вступити можна як з літнього, так і з зимового семестру.

Графік занять, кількість годин та перелік предметів залежить від обраного напрямку. Будь-який з університетів Польщі має свою електронну систему USOS, в якій потрібно зареєструватися під час вступу. Надалі, саме завдяки їй студенти можуть бачити розклад занять, графік складання предметів та підсумки сесії. Також, у ній можна вибирати заняття, подавати заяви до деканату та використовувати в інших справах, пов’язаних з навчанням. Навчання у свою чергу передбачає проходження лекцій, семінарів, а також консерваторіумів та практичних занять.

Університети Польщі, за останні кілька років сильно інтернаціоналізувалися. Такій ситуації посприяла зміна законів, що стосуються іноземних студентів, доступна вартість навчання, а також, перспективи, які відкриваються перед випускниками з європейським дипломом, отриманим в Польщі