Фото без опису

До 140-ої річниці з дня народження Наталії Полонської-Василенко - історика, археолога 12 лютого в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих оформлено виставку – персоналію.

Сучасники зауважували її виняткову елегантність, врівноваженість та ерудицію. спадкоємиця дворянської крові, що свідомо обрала шлях української дослідниці давнини. У репозитарії Колумбійського університету зберігається усне інтерв’ю 1965 року, в якому Наталія Дмитрівна з відстані часу розповідає про свою родину та пережитий досвід. Вона гордо починає з того, що її батько-військовий походив зі старшинського роду, його дядьком був відомий письменник Григорій Данилевський. Наталці пощастило мати прогресивних батьків, що дали їй добру освіту: за її плечима була Фундуклеївська Маріїнська гімназія, історико-філологічне відділення Вищих жіночих курсів Аделаїди Жекуліної й Київський університет святого Володимира.

Про жіночу академічну кар’єру того часу свідчить той факт, що у 32-річному віці Наталія Полонська-Василенко стала першою жінкою, обраною приват-доценткою Київського університету святого Володимира, а доти вже три роки вела семінари. Не менш показовою є структура інтелектуального життя початку ХХ століття: молода історикиня стає асистенткою при київській кафедрі історії й методики історії, отримує магістерський диплом та викладає в кількох київських гімназіях.

У Мюнхені з-під пера Полонської-Василенко в 1969 році вийшла книга «Видатні жінки України» — своєрідна данина фемінізму, непересічним представницям жіноцтва від часів княжої доби. Підсумком усієї наукової діяльності історика стала двотомна "Історія України" (1973-1976). Репринтне відтворення мюнхенського видання цієї праці в Україні - визнання заслуг науковця перед Батьківщиною.