Фото без опису

19 серпня християни відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас

Свято було названо так тому, що саме в цей день на горі Фавор, Ісус Христос преобразився, його обличчя і одяг знову стали чистими.

Згідно з Біблією, тоді ж учні Ісуса дізналися, що їхній наставник - син Божий, голос із небес повідав їм про вічну славу Другої Особи Трійці (Христа), що при земному житті зазвичай приховувалося.

Так з'явилася народна назва Яблучного Спаса – Спас на горі.

Зазначимо, Яблучний Спас - другий у черзі "трьох Спасів". Кожен рік їх незмінно відзначають 14 серпня (Медовий), 19 серпня (Яблучний) та 29 серпня (Горіховий, або Хлібний).

У Середньомайданській бібліотеці був проведений, Христиною Михалчук, майстер- клас по збиранню святкового кошика та більш детальна розповідь, що класти і як правильно складати кошик. Та не менш цікавою була розповідь походження свята. Після чого всі присутні разом склали святковий кошик. Ще у бібліотеці, виставлена інформаційна виставка під назвою "Прийшов Спас - іде літо від нас".

Ми багато чого відкидаємо і багато додамо не нашого, не українського. Тому, ці майстер-класи дуже потрібні, щоб наші діти не забували і не губили свого.

Традиційно в цей день у храмах проходять урочисті богослужіння і обряди освячення "врожайних" кошиків парафіян

Звичайно ж, перш за все, освячуються яблука, які лише з цього дня дозволяється їсти.

Примітно, що цього правила повинні були суворо дотримуватися особливо жінки, які втратили дітей. Подейкують, що в цей день Мати Божа на тому світі роздає діткам золоті яблука, а ті, чиї батьки порушили обід, плачуть, адже їм яблук не дістанеться.

Крім цього вважалося, що людина дозріває подібно яблуку, чиї плоди спочатку зелені, а з часом наливаються соком і фарбами. Так само поступово віруючі переймаються світлом Всевишнього.

Але не тільки яблука прийнято освячувати в цей день. У святковий кошик також кладуть груші, виноград, сливи і персики. Можна додати овочі, включаючи помідори та моркву. Добре, коли в кошику є мед, колоски жита чи пшениці. Як альтернатива - хліб, сіль, хрін (символ стійкості у вірі), або ж випічка з яблуками.

Взагалі, чим багатший вміст кошика, тим краще, адже так символічно віддається данина багатству і щедрості природи.

При цьому варто пам'ятати, що в "урожайний" кошик ні в якому разі не можна класти гроші та інші матеріальні цінності, а також алкогольні напої.

Також важливо не викидати освячені продукти, адже як вже зазначалося, вони символізують багатство і щедрість природи. Їх потрібно з'їсти за святковим столом із родичами або друзями. Якщо вийшло так, що залишилися залишки, їх рекомендують віддавати худобі, або закопати в саду.

Важливою і обов'язковою частиною святкування Яблучного Спаса є традиція частування один одного яблуками. В цей день також було прийнято пригощати ними дітей бідних і хворих людей. Вважалося, що чим більше яблук вийде роздати – тим більше добрим і щедрим буде до вас Бог.

Крім цього, розпочиналася заготівля яблук на зиму. Яблука заготовляються за різними рецептами: їх сушать, замочують, консервують, печуть, тощо.

Люди вірили, що в цей день яблука знаходять магічну силу і можуть дати красу і молодість. Також на перший укус яблука загадували бажання, вимовивши фразу "що надумано – збудеться, що збудеться – не минеться".

Надто суворих заборон на Яблучний Спас немає, та все ж свято припадає на час суворого Успенського посту, який не вітає порушення пісного харчування.

В цей день рекомендують утриматися від сварок з рідними і близькими, не бажати комусь зла. Подейкують, що неприємності, які побажаєш в цей день іншому, повернуться сторицею.

Також не можна шити, в'язати, займатися прибиранням, будівельними роботами, вбивати комах. Взагалі, краще не виконувати ніякої фізичної роботи, крім приготування їжі і збирання врожаю.

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису

     

     

  • Фото без опису