Фото без опису

#тижденьчитання2023 #бутисвоїми

З 04 до 10 грудня стартував "Національний тиждень читання 2023". Ця Всеукраїнська інформаційно-просвітницька акція має на меті консолідацію українського суспільства навколо читання як життєвої стратегії.

5 грудня в Ланчинській міській бібліотеці для дорослих в рамках акції пройшов захід - поетична палітра " Співець краси і сили" до 145 річчя з дня народження Олександра Олеся.

Кандиба Олександр Іванович (літературний псевдонім Олександр Олесь) народився 5 грудня 1878 року в містечку Білопілля на території сучасної Сумської області, помер 22 липня 1944 року в Празі. Український письменник, поет, драматург, що представляє символізм, батько поета і громадського діяча Олега Ольжича.

Радянські історики подбали про те, щоб назавжди його викреслити з пам'яті української нації. Його вірші в СРСР не видавалися, ім'я було під негласною забороною, але

він був кумиром українців до 1917 р, а сучасні літературознавці ставлять ім'я Олеся в один ряд з Тарасом Шевченком. Вже перша його збірка віршів 1907 р. ("З журбою радiсть обнялась") показала, що з'явився самобутній український поет, який розірвав піввіковий період наслідування великому Кобзареві. "Україна отримала лірика, якого очікувала ще з часів Тараса Шевченка", - писав Михайло Грушевський;

.літературознавці впевнені, що, крім Шевченка, ні до, ні після Олександра Олеся рівних йому по силі поетичного таланту в українській історії не було.

Його вірші, які сьогодні зачитувалась в книгозбірні актуальні й досі - гімни українським воїнам УНР, а потім ОУН-УПА

Українське військо, мов з могили встало,

Загриміло в бубни, в сурмоньки заграло,

Розгорнуло прапор сонячно-блакитний...

Прапор України!

Поет помер у віці 65 років, в 1944 р., в Празі, і актуальність багатьох його віршів українці зрозуміли лише через 70 років, з початком війни 2014 року за українську незалежність.

Міста цвітуть, блакить ясніє,

Ллє сонце золото згори

А над хатами наша мрія:

Жовто-блакитні прапори.

Ми переконані, що читання таких віршів сприяє єднанню українського народу, формуванню нашої ідентичності, збереженню культурно-мовної спадщини держави.