Фото без опису

До 128-річниці з дня народження Юрія Шкрумеляка

Якщо запитаємо наших бабусь і дідусів, хто був найулюбленішим письменником їхнього дитинства, то почуємо однозначну відповідь; Юрій Шкрумеляк. І на підтвердження цього сивоголовий дідусь слабким голосом, але з пафосом задекламує;

- Хто ти такий?

- Українець з роду!

- Пощо живеш?

- Для народу!

- Який знак твій?

- Лев в блакиті.

- Любиш нарід?

- Над все в світі!

- Не покинеш?

- Радше згину!

- А в що віриш?

- В Україну!

Можна собі уявити, яким патріотичним пафосом проймався маленький декламатор, як вчився любити рідну Вітчизну і свій народ, працювати для добра і щастя України. Проте поезія для дітей тільки один із аспектів творчості Ю.Шкрумеляка. Він писав не менш популярні твори для дорослих, створив поетичний літопис Усс-УГА, багато перекладав. На жаль, нині його трагічне життя і багатогранну творчість мало хто знає, навіть серед спеціалістів.

Юрій Шкрумеляк народився 18 квітня 1895 року в селі Ланчині, тепер Надвірнянського району Івано-Франківської області. Писати і друкувати свої твори почав під час першої світової війни. Один із перших його віршів «За рядами ряди».

Багато уваги приділяв письменник літературі для дітей і молоді, «Історія України для дтей шкільного віку», «Святий Миколай у селі», «Святий Миколай у нашій школі».

З більш розширеною біографією, а також з поезією можна ознайомитися у Добротівській бібліотеці, а також читачі бібліотеки зачитали вірша Ю.Шкрумеляка.