Фото без опису

Весна в Україні. Воскресає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята. І беруться українці за прадавнє мистецтво розписування писанок — символу Великодня, символу Весни, символу Вічності життя.

6 квітня в Ланчинська міська бібліотека для дорослих проведено майстер-клас із розпису писанок «Моя писанка найкраща!!!»

Мета заходу – розширити і поглибити знання присутніх про найдавніше свято, традиції нашого народу щодо святкування Великодня; ознайомити із символікою знаків на писанках; виховувати любов до нашого народу, його традицій, минулого і сучасного.

Традиція писанкарства в Україні налічує тисячі років і передує запровадженню християнства в Україні. Майстриня по писанкарству Галина Іваночко показала, як на яйцях малювати воском, щоб створити візерунок; далі на них додавалась фарба, щоб надати яйцям чудових кольорів, — фарба не діє на покриті воском частини яйця.Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок.

Звичай розписувати писанки на Великдень виник ще в дохристиянські часи як атрибут весняних культових обрядів, пов’язаних з прославлянням весняного пробудження усього живого на землі. Яйце завжди було загадкою для людини: неживе, воно давало початок новому життю. Тому його почали вважати символом самого життя, уособленням чарівної сили добра. У цей день святкували перемогу світла над темрявою, життя над смертю, весни над зимою.

У дружній атмосфері, допомагаючи один одному, працівники бібліотеки та учасники заходу познайомилися з традиціями нашого народу і навчилися творити писанки. Жоден не залишився осторонь цієї справи, і з великою цікавістю всі занурилися в царину розпису елементів писанки. Найцікавішим виявився процес знімання воску з яєць, адже під такою оболонкою приховувались усі фантазії.

Дякуємо усім за участь у цьому заході та за чудовий майстер-клас - Галині Іваночко(керівник гуртка ЛБДЮТ)