Фото без опису

«Буде здоров’я - решта все, додасться», - так звучить це багатовікове спостереження. І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану, докорінно визначає його повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення.

Здоров’я - це справжнє багатство, наявність якого ми з вами інколи ігноруємо. Здорові люди здебільш рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу. Наше власне здоров’я дуже легко втратити. Люди, що страждають тими чи іншими, особливо хронічними захворюваннями, на практиці кожний день стикаються з масою проблем, які активно відволікають їх від справжнього повноцінного життя.

У наш час здоров'я — це не відсутність хвороб, а фізична, психологічна, соціальна гармонія людини, її доброзичливе ставлення як до інших людей, так і до навколишнього середовища.

Згідно з даними вчених, здоров'я залежить від багатьох чинників:

  • більше ніж на 50% воно обумовлено способом життя людини

 

  •  близько 40% — соціальними й природними умовами життя

 

  •  10% становить спадковість

 

Щоб зберегти  красу і здоров’я бажано дотримуватися таких  порад:

1. Фізичні навантаження. Йдеться не про піднімання штанги 12 годин на добу, а звичайну гімнастику. Якщо вам зручно, можна робити її зранку, але так само можна робити і увечері, але не пізніше, ніж за дві години до сну.

Будь-які вправи повинні тривати від 15 хвилин до півгодини. Але головне – їх потрібно робити для власного задоволення, без болю і надмірних навантажень.

2. Загартування. Повітряні та водні процедури . Дуже добре, якщо ці процедури ідуть в комплексі з фізичними навантаженнями та правильним диханням.

3. Нормальний сон. 

4. Правильно харчуватися. Передусім не їсти різного фастфуду, який, на жаль, тепер на кожному кроці: чіпси, сухарики, бургери, картопля «фрі» та інші «делікатеси» на кшталт майонезу. Треба свідомо відмовитися від страв «швидкого харчування», а натомість налягати на рибу, овочі та фрукти, і менше вживати жири та вуглеводи, якщо йдеться про дорослих.

5. Пити достатньо води. Не чаю, не кока-коли чи пива, а саме звичайної води. Зранку варто випити склянку води натщесерце, щоби запустити роботу організму приблизно за півгодини чи годину до сніданку. Пити треба на добу щонайменше півтора літра води. Вживання води поліпшує кровообіг та обмін речовин.

6. Алкоголь, куріння, наркотики. Якщо зловживати алкоголем чи викурювати сигарети пачками на день, звідки ж візьметься здоров’я? Алкоголь у великих дозах є такою ж отрутою, як фастфуд. Крім того, він звужує судини, виводить з організму воду, фактично робить людину хворою. Людина «з бодуна» мусить наступного дня пройти реабілітацію, щоби привести організм до нормального стану. Але чи треба було його в таку «нірвану» вводити? Куріння у «промислових масштабах» псує легені і може викликати онкологічні захворювання. Це загальновідомі речі, і додати щось нове складно.

 

Якщо дотримуватися цих простих правил, то людина через певний час матиме ліпше самопочуття, зможе виконати більше роботи за менший час і не ходити в аптеки по пігулки. Здорова людина випромінює задоволення від життя, вона менше нарікає на обставини та сама дає відчуття щастя оточуючим.

Бодай задля цього варто вимкнути «Фейсбук», встати з дивана та пройтися до найближчого парку....

 

Дотримуйтеся здорового способу життя.

Хай щастить!

 

Г.Катаман   -  лікар-дезінфекціоніст Надвірнянського РВ

                                          ДУ «ІФ ОЦ  КПХ МОЗ»